История на Alfa Laval

Alfa Laval е основана през 1883 г. С помощта на някои от най-важните събития можете да проследите растежа на Alfa Laval и как тя се превърна в голямата международна група, която e днес.

1845

Густав де Лавал – основателят на Alfa Laval, е роден в провинция Даларна в Швеция.

1877

След като прочита статия в немското списание „Milchzeitung“, Густав де Лавал започва да работи по разработването на центробежен сепаратор.

1879

Първият непрекъснат сепаратор е показан в Стокхолм. Сепараторът има капацитет от 130 литра в минута.

1883

Густав де Лавал и неговият партньор Оскар Лам учредяват компанията AB Separator. В САЩ е създадена De Laval Cream Separator Co., което е началото на непрекъснато разширяващо се международно присъствие.

1888

Продават се първите помпи. Те се използват за изпомпване на обезмаслено мляко от центробежния сепаратор.

1889

Придобит е патентът за конични метални дискове на немския изобретател Клеменс фон Бехтолсхайм. Чрез използване на тези така наречени Алфа-дискове капацитетът на сепаратора се увеличава многократно.

1890

Alfa Laval представя първия в света непрекъснат сепаратор, използващ технологията Алфа диск. Представен е първият непрекъснат пастьоризатор за мляко.

1898

Първият сепаратор на дрожди е инсталиран в производствена линия на клиент.

1910

Густав де Лавал започва да работи по проектирането на доилна машина.

1913

Густав де Лавал умира на възраст от 67 г. През живота си той придобива 92 шведски патента и създава 37 компании. На надгробния му камък е гравиран надпис: „Човекът на високата скорост“.

1916

Alfa Laval продава първия сепаратор за пречистване на масла.

1919 – 1936

Създават се дъщерни дружества в Дания, Южна Африка, Финландия, Австралия, Нова Зеландия, Полша, Югославия и Ирландия.

1933

Първият в света херметичен сепаратор е представен от Alfa Laval на изложение в Берлин.

1938

Alfa Laval представя първия си топлообменник. Понтус Хюте – син на известния шведски художник Карл Ларсон, премества разработването и производството на топлообменници в Лунд.

1951

Започват продажбите на „самопочистващи се“ центробежни сепаратори и декантерни центрофуги.

1958

Първата автоматична система CIP (почистване на място) е инсталирана в шведско млекопреработвателно предприятие.

1961

Първата система за стерилизация и обработка е инсталирана в Италия. Това бележи огромен пробив в отрасъла на млечните продукти и преработката на течни храни.

1962

Придобити са патенти на AB Rosenblad, с което собственост на AB Separator стават спирален топлообменник, както и редица промишлени дизайни на пластини.

1963

Компанията променя името си от AB Separator на Alfa-Laval AB. Името „Алфа“ идва от алфа дисковете, а „Лавал“ от основателя на компанията.

1965

Първата голяма компютризирана система за управление е доставена в млекопреработвателно предприятие в Швейцария. Тази система дава възможност за следене и управление на цялата инсталация.

1971

Alfa Laval придобива мажоритарно участие в датската компания Lavrids Knudsens Maskinfabrik (LKM), което бележи началото на присъствието на Alfa Laval в работата с флуиди.

1976

Това е година на значителни инвестиции. В Швеция започва строителството на нов завод за производство на морски сепаратори в градската зона Тумба извън Стокхолм. Топлинното бизнес звено в Лунд започва изграждането на нови офиси и международен център за производство на пластинчати топлообменници. В Испания Alfa Laval разширява своите заводи, офиси и складове.

1981

Alfa Laval укрепва позицията си в Япония чрез увеличаване на участието си в японската фирма Nagase-Alfa до 70 на сто и учредяване на Alfa Laval Service K.K. като изцяло притежавано дружество.

1991

Tetra Pak, която предоставя решения за опаковане за хранително-вкусовата промишленост в световен мащаб, както и фамилията Раузинг придобиват Alfa Laval. 

1993

Alfa Laval става независима индустриална група в рамките на Tetra Laval Group. Дейностите по обработване на течни храни са интегрирани с бизнеса на Tetra Pak. Земеделската техника и системи са реорганизирани в нова индустриална група – Alfa Laval Agri. 

1996

Нов завод за топлообменници, оборудване за работа с флуиди и модули за хранително-вкусовата промишленост е открит в Калининград извън Москва. Заводът е един от най-модерните в Русия.

1999

Alfa Laval стартира иновативна система за обработка на масло за кораби, както и най-усъвършенстваното управление на клапани в бранша.

2000

Инвестиционната компания Industri Kapital купува Alfa Laval Group. Намерението на Industri Kapital е по-нататъшно развитие на глобалното лидерство на Alfa Laval в рамките на нейните ключови технологии – сепариране, топлообмен и работа с флуиди, с цел излизане на борсата в рамките на пет години.

2001

Основно преструктуриране на Alfa Laval в пазарно-ориентирани подразделения и сегменти с отличителен фокус върху клиента.

2002

Alfa Laval се връща на фондовата борса в Стокхолм. Основната стратегия е да се създаде печеливш растеж, както органичен, така и чрез придобивания, които през 2002 г. включват две датски дружества; Danish Separation Systems A/S (DSS) – специалисти в мембранна филтрация за фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост, както и Toftejorg Group – водещият в света доставчик на усъвършенствани системи за почистване на резервоари.

2003

На пазара е пуснат революционен топлообменник – AlfaNova. AlfaNova е напълно нов тип пластинчат топлообменник, базиран на патентован метод на Alfa Laval за спояване на пластините, наречен AlfaFusion. Изключително силните страни на AlfaNova по отношение на температури, налягания и устойчивост на умора отварят нови и интересни възможности за съществуващи и бъдещи приложения.

2004

Ларс Ренстрьом е назначен за главен изпълнителен директор и президент на Alfa Laval Group. Той има стабилен и успешен опит в шведски индустриални предприятия. Alfa Laval и Haldex – мултинационален доставчик на автомобилни технологии, създават съвместно предприятие – Alfdex AB, което да осигурява съвместно разработени решения за почистване на газове от картери на дизелови двигатели, за да отговорят на все по-строгите правила за емисиите.

2005

Придобита е Packinox S.A. във Франция, световен лидер в големи, заварени пластинчати топлообменници за нефт и газ в рафинерии. Общопризнатата компетентност на компанията ще доведе до засилване на позициите на Alfa Laval в тези сфери.

2006

Изключително високо търсене в повечето от крайните пазари на Alfa Laval – основно в енергетиката и енергийно свързаните отрасли – допринася за увеличаване на поръчките с 30% спрямо 2005 г. Придобито е подразделението за плодов концентрат на Tetra Pak, което означава, че Alfa Laval ще навлезе в този пазар чрез собствените си компании за продажба.

2007

Alfa Laval предприема важни стъпки за превръщането си в световен водещ доставчик на топлообменници за въздух, придобивайки нидерландската Helpman и финландската Fincoil – и двете компании са водещи европейски доставчици на топлообменници за въздух. Продуктите на Helpman се използват за търговски хладилни инсталации, например в чувствителната логистична верига за храните. Fincoil има особено силни позиции в индустриалното охлаждане на работни мощности.

2010

Alfa Laval е официален партньор на шведския павилион на Световното експо в Шанхай: „По-добър град, по-добър живот“.

2011

Alfa Laval придобива Aalborg Industries, а две години по-късно – норвежката компания Frank Mohn, което допълнително засилва присъствието на Alfa Laval в морските и офшорните пазари.

2014

Alfa Laval отваря в Олборг, Дания, свой Център за тестване и обучение за морски продукти и приложения.

2016

Том Ериксон е назначен за нов главен изпълнителен директор и президент на Alfa Laval Group.

 

Black and white portrait photography of Gustaf de Laval

   

Separator drawing 200x335

   

1st phe 200x253