Обработка на цитрусови плодове

Успехът при производството на плодов сок зависи от критичния баланс между вида, вкуса и текстурата, от една страна, и съображенията за здраве и безопасност и разходите за производство от друга страна. Оборудването, системите и обслужването на Alfa Laval помага на клиентите да постигнат този баланс в конкретните операции в цялата технологична инсталация за цитрусови плодове.

Citrus 640x360

Разделяне, концентрация и пастьоризация на портокали.

Ако произвеждате портокалов сок, декантер центрофугите Foodec са идеални за премахване на пулпа след екстракция, докато различните видове и размери дискови сепаратори Alfa Laval се използват широко в изчистването или възстановяването на пулпа от естествено мътните сокове.

Херметично разделяне

Преработката на лимони в сок често води до високи нива на цитрусово масло в сока. Най-добрият начин за намаляване на такива нива на маслото без да се застрашава качеството на сока е центробежна сепарация. Това е изключително деликатна операция, тъй като количествата на маслото са миниатюрни.

Херметичните сепаратори на Alfa Laval могат да отстранят ефективно и надеждно това масло поради изключително гладката работа на херметичния конус.

Пастьоризиране на портокали

Компактната, термоефективна топлообменна технология на Alfa Laval е също така широко използвана за осигуряване на възможно най-щадящата преработка на плодови сокове, които не са от концентрат (дори с високо съдържание на пулт), когато се регулират температурите. Тези изделия на Alfa Laval се използват също така в пастьоризацията, която деактивира всички ензими, налични в сока, и го прави микробиологично стабилен.

Възстановяване на аромата и маслото

Масла и аромати с висока стойност също могат да се извлекат от портокалите, заедно с преработката на сока. Alfa Laval може също да ви предостави най-съвременни устройства за възстановяване на маслата, които могат да преработят деликатната маслена емулсия в чисто масло без обелки.

Портокали

Широкомащабни операции

Портокалите се отглеждат в тропическите и субтропическите региони в света. Около 60 милиона тона портокали се отглеждат ежегодно, което представлява над две трети от световното производство на всички цитрусови плодове. От тях около 40% се преработват на сок, а останалата част се консумира като цял плод.

Фокус върху концентрата

Обикновено има две фокусни точки в търговската преработка на портокалите – самият сок и маслото, извлечено от обелките.

Сокът обикновено се обработва в концентрат или висококачествено сок, който не е от концентрат и който обикновено се продава като първокласна стока. Понастоящем има значително търсене на сокове, които не са от концентрат, като най-бързо нарастващият сегмент е за портокалов сок.

Когато сокът е произведен от концентрат, оборудване като изпарител с нарастващ тънък слой AlfaVap осигурява бърза нискотемпературна концентрация. С допълнението на специалния модул за възстановяване на аромата, тази внимателна преработка спомага да се гарантира, че получавате сок с най-добро качество. 

Разделяне, концентрация и пастьоризация на портокали.

Alfa Laval е световен лидер в прилагането на съвременна центробежна сепарация за преработка на храни и напитки.

Ако произвеждате портокалов сок, декантер центрофугите Foodec са идеални за премахване на пулпа след екстракция, докато различните видове и размери дискови сепаратори Alfa Laval се използват широко в изчистването.

Компактната, термоефективна топлообменна технология на Alfa Laval се използва нашироко за осигуряване на възможно най-внимателната преработка, когато се регулират температурите, а също и за пастьоризация, която деактивира всички налични ензими в сока и го право стабилен в микро биологично отношение.

Възстановяване на аромата и маслото

Масла и аромати с висока стойност също могат да се извлекат от портокалите, заедно с преработката на сока.

Alfa Laval може също да ви предостави най-съвременни устройства за възстановяване на маслата, които могат да преработят деликатната маслена емулсия в чисто масло без обелки.

Лимони

Различни от останалите

Лимоните основно се отглеждат заради специалните кулинарни свойства на сока с високо съдържание на киселини, а също така заради маслото, извличано от обелките. Това носи много висока цена и поради това в голяма степен е фокусът при преработка на лимони.

Многото видове сокове, които могат да се извлекат от цитрусовите плодове, обикновено са предназначени или за домашна употреба, или за преработка в концентрат или висококачествен сок, който не се произвежда от концентрат. Не е такъв случая с лимоновия сок обаче, тъй като този сок е твърде кисел за пиене.

Сокът обикновено се концентрира до около 48–55 °Bx или чрез изпаряване, или се продава като 100% сок, което е по-рядко срещано. Този сок може също да се използва като компонент в редица други напитки, тъй като е известен със стабилните си качества.

Максимално увеличаване на различните приходи

Независимо от това дали изпълнявате операция за 100% сок или ползвате инсталация за сок от повече плодове, системите и оборудването на Alfa Laval могат да ви помогнат да постигнете нива на качеството, които подсилват пригодите от лимонените продукти.

От гледна точка на маслата

При преработката цитрусови плодове дружеството Alfa Laval е известно също така с оборудването, което отделя маслото от обелките. По време на този процес е важно да се запази качеството чрез ефективно термоуправление, предлагано от водещото на пазара оборудване на Alfa Laval.

Херметично разделяне

Преработката на лимони в сок често води до високи нива на цитрусово масло в сока.

Най-добрият начин за намаляване на такива нива на маслото без да се застрашава качеството на сока е центрофугирането. Това е изключително деликатна операция, тъй като количествата на маслото са миниатюрни. Херметичните сепаратори на Alfa Laval могат да отстранят ефективно и надеждно това масло поради изключително гладката работа на херметичния конус.