Обработка на тропически плодове

Хиляди различни видове и многообразие от тропически плодове се обработват или в полу-рафинирани, или в напълно завършени продукти за търговия на едро и дребно от дружества в целия свят. Експертизата на Alfa Laval е в извличането на сокове от широко многообразие от сурови плодове, които включват кокос (вода, мляко и сметана), ананас, маракуя и фурми или от вискозни пюрета като манго, папая, ацерола, гуава и банан.

Tropical fruit 630x360

Като използвате оборудване на Alfa Laval в технологичната си установка за тропически плодове, вие

  • си гарантирате, че инсталацията ви е лесна за разширяване, съответствайки на променящите се нужди
  • гарантирате, че соковете и пюретата, които произвеждате, отговарят на международните стандарти и
  • изисквания за по-добри продажби
  • непрекъснато получавате най-много и най-доброто от плодовете, които обработвате
  • постигате максимално многообразие, за да намалите зависимостта от специфична култура или култури
    гарантирате изключителна надеждност на инсталацията.

Ацерола

Мощен източник на витамин C

Ацерола е тропически плодоносен храст или малко дръвче, което е широко известно под наименованието барбадоска череша.

Плодовете осигуряват относителни големи количества сок и се считат за едни от най-богатите на витамин С в света, осигурявайки десет пъти концентрацията, която се намира в портокалите. Също така има много високо съдържание на каротин, както и включително около 3% абсорбираща киселина.

Тези видове ползи за здравето и хранителни ползи правят сока от ацерола все по-популярен на световните пазари като съставка на други сокове.

Усещанията се от най-голямо значение

Когато преработват плода ацерола в сок, системите и оборудването на Alfa Laval улесняват запазването на всички отличителни характеристики като външен вид, аромат и вкус, без да се отстранява нищо, което допринася за търговски привлекателните качества на сока.

Усещането на клиента е от съществено значение. Ето защо оборудването на Alfa Laval за преработка на ацерола, използвано също за широка гама други плодове, включително асаи, папая, гуава и манго, се фокусира върху щадящата преработка и ефективното проясняване, което подобрява усещанията на качествата на този относително високостойностен плод.

Банан

Световните фаворити

Бананът е високо-хранителна култура, култивирана екстензивно както в тропическите, така и в субтропическите региони за консумация в цял свят. Бананите нормално се обработват на пюре и пулп, както и бананов аромат и прах, бананов конфитюр и т.н. В преработена форма те се използват нашироко в сокове, бебешки храни, печива и млечни продукти.

Многообразната комбинация от консистентност, вкус и хранителни ползи прави банановото пюре свързващ компонент, който се търси в широки мащаби за смесени сокове, смутита и бебешки храни.

Ефикасността т от значение

Тъй като банановото пюре обикновено се счита за търговски продукт с нисък марж, търговският успех на международните пазари често зависи от ефикасността и консистентността.

Системите Alfa Laval са известни с това, че работят ефективно, надеждно и лесно. Може да предоставим специализираното оборудване, което ви е необходимо за рязко увеличаване на ефикасността и маржа на печалбата при производството на бананово пюре.

Системи като тръбни топлообменници ViscoLine и топлообменници с очистваща се повърхност Contherm са идеални за подмяна например на оборудване с обдухвана повърхност.

Личи

Дълготрайна популярност

Личи е плодът на тропическо и субтропическо дърво и единствен член на рода Litchi от фамилия Сапиндови.

Личи е най-популярния китайски плод и се отглежда екстензивно в цяла югоизточна Азия, където се изглежда от над хиляда години.

Използва се широко за производство на сокове.

Запазване на ключовите качества

Декантер центрофугите Foodec на Alfa Laval са специално проектирани за справяне с характеристики на хранително-вкусовия отрасъл относно хигиената и качеството на продукта. За разлика от традиционните високоскоростни центробежни сепаратори, тези специални декантер центрофуги ви улесняват в изпълняването на изискванията на потребителите за сок от личи с високо съдържание на фибри.

Декантер центрофугите Foodec, оборудвани с отр. дискове, имат също така важна функция срещу разпенване. Контролирането на наличието на въздух спомага за свеждане на пяната до минимум, както и на риска от окисляване. Това, на свой ред, ви помага да запазите цвета, аромата и вкуса на сока от личи.

Манго

Търсене в цял свят

Мангото е тропическо плодно дърво, характерно за Индия, но сега се отглежда в тропически и субтропически региони за разпространяване на пазарите в цял свят.

Има голямо търсене на плодовете му заради вкуса, аромата и цвета. Използват се изключително като храна, а също така за пюрета и сокове.

Майсторство в преработката на манго

Alfa Laval предоставя технологията, която ви позволява да се заемете с производство на пулп, концентрат от пулп, пюре, бистър сок и концентрирани сокове с максимална ефективност. Това полага пътя за извличане на максимални приходи от пулта и обелките.

Също така ви помага да се справите ефективно с отделния локални проблеми и въпроси.
Каквито и да са те, ние имаме ноу-хау за преработката на манго и за справяне с тях.

Справяне с черните петна

В цял свят в момента много операции по преработка на манго към момента се сблъскват с ефектите от заразяване с бактерията антракноза, по-известно като черно петно.

Системите Alfa Laval, включително декантер центрофугите Foodec, са проектирани да поддържат изключителни стандарти за хигиена и да предотвратят окисляване, са постигнали изключителни резултати в справянето с този проблем. Това може да ви помогне за справяне с това важно предизвикателство при преработката на манго.

Подобряване на ефективността

Технологиите на Alfa Laval ви позволяват да постигнете значително подобряване на маркерите за качество и ефективност при производството на сок от манго.

С помощта на изчерпателната гама от най-ефективни системи в света можете да произведете сок от манго по стандарти за износ с още по-добро качество и дори по-конкурентни цени.

Маракуя

Адаптиране към промените

Над 500 различни сорта маракуя, от които 50 са подходящи за ядене и само два обикновено се счита, че са от основно търговско значение.

Растящ основно в Еквадор, жълтата маракуя осигурява най-високия добив на хектар и е основния сорт, използван за производство на сок и концентрат.

Уникални качествени показатели

Ароматът и вкусът на маракуята са толкова интензивни, че те обикновено се считат за твърде силни за използване в чисти сокове от маракуя.

Тези уникални качествени показатели обаче правят маракуята идеална съставка в други плодови сокове, нектари и смеси от тропически сокове.

В соковете маракуята е единствената съставка, която просто не може да се замени с никоя друга.

Поради това висококачественият концентрат от маракуя има изключително висока пазарна стойност.

Световен лидер

Интензивният вкус и аромат на маракуята обаче са изключително деликатни. Поради това преработката е бърза и стриктно контролирана, както и включва минимум топлинен стрес. Това изисква оборудване с изключителен стандарт.

Alfa Laval определено е най-големият доставчик в света на системи и оборудване за преработка на маракуя в сок с качество за износ. Също така сме пионери в прилагането на висококачествени технологии в преработката на изключително деликатните и чувствителните на аромата сокове като соковете от маракуя.

Това включва пълни гами топлообменници, дискови сепаратори, декантер центрофуги, изпарители, утаители и оборудване за възстановяване на аромати и деаерация.

Ананас

Променящи се нужди

Пазарните изисквания към сока от ананас постепенно се променят. По-рано основният фокус беше върху осигурявано на бистър сок с ниско съдържание на пулп. Това беше и все още е задача, с която дисковите сепаратори могат да се справят ефективно.

Все повече обаче търговският фокус при сока от ананас е в много по-голяма степен върху по-високото съдържание на пулп, отразяващо моделите на търсене на потребителите и информираността за здравето. Най-лесният и рентабилен начин за преработка на сок от ананас е с помощта на съвременните технологии на декантер центрофугите, налични от пазарния лидер в тази сфера – Alfa Laval.

Предоставяне на ключови възможности

Технологиите на Alfa Laval могат да изиграят ключова роля за увеличаване на ефективността и рентабилността на технологичните установки за сок от ананас. Предоставяме изчерпателна гама с лесно интегрирани системи, идеални за издигане на производственото съоръжение до ново ниво.

Компактни, с ниско ниво на поддръжка, изпарителите с нарастващ тънък слой AlfaVap правят възможно концентрирането на сокове с високо съдържание на твърди частици.

За сок с висока стойност е жизнено важно да се запази цвета и аромата. Декантер центрофугите Foodec, оборудвани с отр. дискове, осигуряват важна функция срещу разпенване. Контролирането на наличието на въздух спомага за свеждане на пяната до минимум, както и на риска от окисляване, който може да засегне качеството.

Възстановяване на аромат

Alfa Laval има дълга традиция на работа с възстановяване на аромати. Това често играе важна роля в преработката на ананас в сок.