Обработка на зеленчукови сокове и пюрета

Нарастващото търсене на зеленчукови сокове и пюрета на все по-голям брой пазари отразява силно нарастващия световен интерес от естествени, здравословни храни. Експертизата на Alfa Laval обхваща и концентрация чрез избистряне или контрол на пулта, като осигурява пюре и/или бистър или мътен концентриран сок. Моркови, цвекло и тикви са типичните култури, преработвани в такива сокове и пюрета.

Vegetable juice and puree 640x360

Alfa Laval осигурява ключово оборудване за преработка на мътни сокове чрез утаяване, концентрация, стерилизация и асептично пълнен. Подобни възможности се предлагат за процеси за деаерация, стерилизация и асептично пълнене, които са съществени за всички видове кореноплодни зеленчуци.

Сред системите на Alfa Laval често използвани са тръбните топлообменници ViscoLine за нагряване на намачканите моркови, високохигиенните декантер центрофуги Foodec, които извличат сока от намачканите зеленчуци в първия и втория етап на извличане и изпарителите с нарастващ тънък слой AlfaVap за бързо кондензиращ се продукт при ниски температури.

Друго широко-използвано оборудване на Alfa Laval в преработката на пюре, включващ усъвършенствано мембранно филтриране и електрическа стерилизация за процеса на HTST обработка, което е подходящо за използване със замърсяващо, чувствително на температура и ниско-киселинно пюре преди пълнене и опаковане.

Моркови

Голямо разнообразие

Морковът е вторият най-популярен зеленчук в света след домата, със стотици сортове, отглеждани, за да отговарят на конкретни условия на почвата и климата, и различни пазарни изисквания.
За употреба на световните потребителски пазари морковите обикновено се обработват в 100% или концентиран мътен сок или в 100% пюре. 

Щадяща обработка

Сокът от моркови е деликатен продукт, който изисква внимание за поддържане на аромата и цвета свежи и привлекателни. Технологиите Alfa Laval са идеални за обработка на сокове, които са сравнително вискозни и с високо съдържание на фибри.

Подкиселеният сок от моркови трябва да се пастьоризира, докато неутрализираният сок от моркови преминава UHT обработка.

Alfa Laval предоставя специализирано оборудване и пълни технологични линии, които могат да се използва за усилване на качеството и рентабилността от продуктите от сок от моркови.

Предимството на декантера

Декантер центрофугите Foodec могат да произведат сок, който се характеризират с интензивен цвят и висок производствен резултат. Допълнително предимство е, че те улесняват регулирането на съдържанието на пулп в сока по време на производство, а също така гарантират най-високи възможни резултати по време на производство и осигуряват най-висок възможен производствен резултат на съдържание на каротеноиди.

Декантер центрофугите Alfa Laval се предлагат с усъвършенствани контролни системи. Също така може да са оборудвани със система за инертни газове, за да се гарантира, че цветът и вкусът на сока от моркови не са засегнати по време на преработката.

Високоефективно оборудване

Сред системите на Alfa Laval често използвани са тръбните топлообменници ViscoLine за нагряване на намачканите моркови, високохигиенните декантер центрофуги Foodec, които извличат сока от намачканите зеленчуци в първия и втория етап на извличане и изпарителите с нарастващ тънък слой

AlfaVap за бързо кондензиращ се продукт при ниски температури.

Друго широко използвано оборудване включва усъвършенствана технология за мембранно филтриране и асептична топлинна обработка със SteriTherm VLA за употреба преди пълнене и опаковане.

Листни зеленчуци

Многофункционални ползи

Листните зеленчуци са категория зеленчуци, в която листата са основната част, използвана от хората за консумация. Те са около една стотна от известните видове растения, чиито листа се считат като цяло за ядливи. В общия смисъл има забележими подобия между многото видове по отношение както на хранителни свойства, така и на методите на приготвяне.

Съответно се използва в голяма част едно и също оборудване за обработка на зеленчуците в сокове и пюрета. Често те се използват като съставка на други продукти, например зеленчукови сокове.

Щадяща обработка

За да се запази хранителната стойност на сока и пюрето, направени от листни зеленчуци като карфиол, целина и спанак, обработката трябва да е изключително щадяща и под строг контрол, както и да е предмет на строги хигиенни стандарти.

Високоефективно оборудване

Сред често използваните системи на Alfa Laval са декантер центрофугите Foodec, които ви позволяват да поддържате пълен контрол над нивата на суспендираните твърди частици в сока преди изпаряване.

Тръбните топлообменници ViscoLine на Alfa Laval също са широко разпространени, тъй като значително увеличават ефективността и контролируемостта на топлообменника. Това означава, че нагряването и охлаждането се извършват възможно най-щадящо, за подобряване на качеството на продукта.

Кореноплодни зеленчуци

Песъчлив бизнес

Тъй като кореноплодните зеленчуци обикновено се отглеждат в почва, първоначалните етапи на обработка се фокусират върху бързото и ефективно отстраняване на почвата, песъчинките и други замърсители.

В този смисъл, освен друго, оборудването, използвано за преработка на кореноплодни зеленчуци в сок и пюре, в голяма степен е подобно на това, използвано са преработка на ябълки в сок.

Многообразието е от значение

За употреба в световните пазари широка гама от кореноплодни зеленчуци може да се преработва в:

  • 100% мътен сок
  • концентриран мътен сок
  • 100% пюре.

Тръстиковото цвекло може да се преработи в бистър сок с помощта на мембранна филтрираща технология, специализирана сфера, в която Alfa Laval се отличава.

От мътен към бистър

Alfa Laval осигурява също така ключово оборудване за преработка на мътни сокове чрез утаяване, концентрация, стерилизация и асептично пълнен.

Подобни възможности се предлагат за процеси за деаерация, стерилизация и асептично пълнене, които са съществени за всички видове кореноплодни зеленчуци.

Вискозни, с високо съдържание на фибри

Редица технологии на Alfa Laval са идеални за обработка на сокове и пюрета, които са сравнително вискозни и имат високо съдържание на фибри.

Alfa Laval предоставя специализирано оборудване и пълни технологични линии, които могат да се използва за усилване на качеството и рентабилността от продуктите от сок, направен от кореноплодни зеленчуци.