Производство на вина и дестилирани алкохолни напитки

Alfa Laval произвежда изчерпателна гама от технологии, решения и оборудване, на които разчитат винопроизводителите и дестилаторите в цял свят в ежедневната си работа. Това включва извличане, концентрация чрез изпаряване, термовинификация и всички видове топлинна обработка, кръстосано филтриране на потока, стабилизация, нагряване и охлаждане и възстановяване и избистряне чрез центробежна сепарация.

Wine and distilled alcoholic beverages production 640x360

Деликатният баланс

Производството на вино и дестилирани напитки често е индустриализиран процес, който включва също така високо майсторство и прилагане на деликатно специализирано изкуство – всичко това едновременно. Предоставянето на решения, които са еднакво атрактивни за всички онези, които допринасят за успеха на произведения продукт, изисква значително многообразие.

Alfa Laval предоставя изчерпателна гама от технологии, решения и оборудване за поддържане на пълен контрол, за постигане на максимална гъвкавост, мащабируемост и надеждност, енергийна ефективност и време за непрекъсната работа, и за постигане на изключителна възвращаемост на инвестициите през целия дълъг експлоатационен живот на оборудването.

Alfa Laval предоставя решения за отрасъла за производство на вино и гроздов сок, които включват модули за термовинификация, инсталации за извличане на сок, непрекъсната стабилизация на винената киселина, системи за изпаряване на плодовия концентрат, пастьоризатори и стерилизатори, високоскоростни центрофуги за избистряне и полиране и друго оборудване. Тези специализирани установки винаги се проектират така, че да помогнат за усилване на енергийната ефективност, както и да намалят екологичните ефекти от всякакъв вид.

За производството на уиски и водка Alfa Laval предоставя топлообменници, които включват охладители за малца, охладители на ферментатора, етанолови кондензатори и изпарители за повторно изпаряване, както и декантер центрофуги и изпарители за концентрация на дестилата.

Решенията на Alfa Laval включват:

  • Топлообменници от всякакъв вид за енергоспестяващ топлинен пренос
  • Системи за нагряване/охлаждане и пастьоризация
  • Системи за мембранна филтрация
  • Оборудване за боравене с флуиди
  • Центробежни сепараторни технологии – включващи декантер центрофуги и вертикални центрофуги
  • Системи за смесване на течности и прахообразни вещества
  • Ключови системи за инсталиране в резервоари, включително оборудване за почистване на резервоари
  • Пълначни и опаковъчни системи за пълнене на торби и кашони
  • Котли
  • Специфични решения за третиране на отпадъци

Може би се интересувате също от...

Сега винарския отрасъл на Нова Зеландия е иновативен с устойчиво развитие с декантер технологията

„Избрахме Alfa Laval заради тяхното обслужване, което предоставя записи за проследяване и хората с необходимото разбиране на процеса, осигуряващи същата ефективност като при другите производители на декантери с по-малък модул с по-добра цена“

Trial Foodec decanter NZ winery 640x360

ЧЗВ за екстракцията на гроздов сок

Екстракцията на сок е основен процес във винопроизводството. Традиционните начини за това са с различни видове преси и след това филтриране или утаяване в резервоари, в които гравитацията кара частиците да се утаяват и постепенно да падат на дъното. Иновацията на центробежното сепариране предлага по-ефективен, но пак толкова щадящ начин за екстракция.

New Zealand Sauvignon Blanc grapes close up 640x360