Преработка на клей

Широка гама от смоли или гуми се използва в хранително-вкусовата промишленост в продукти като маргарин, шоколад, дъвка, хлебни изделия и полуфабрикати, както и във все по-голям брой козметични, фармацевтични и технически приложения.

Gum processing 640x360

Смолите или гумите, използвани в хранително-вкусовата промишленост, могат да се състоят от хидроколоиди, като например алгинати, карагенани, галактоманани (гума от рожково дърво – или гума локус бийн – и гума гуар), биополимери (ксантанова гума и склероглюкан) и пектини (както с високо, така и с ниско метоксилно съдържание).

Постепенно получават одобрение допълнителни смоли, тъй като знанията за уникалните свойства и търговския потенциал на тези естествени продукти нарастват.

Системите на Alfa Laval, които най-често се използват за обработка на смоли, включват:

 

  • Пречистване чрез технология за мембранна филтрация с цел микрофилтрация, ултрафилтрация и нанофилтрация
  • Специализирани декантерни центрофуги за сепариране
  • Топлообменници Contherm с очистваща се повърхност за отопление и охлаждане
  • Спираловидни топлообменници за широк спектър от задачи за отопление/охлаждане