Преработка на клей
Широка гама от смоли или гуми се използва в хранително-вкусовата промишленост в продукти като маргарин, шоколад, дъвка, хлебни изделия и полуфабрикати, както и във все по-голям брой козметични, фармацевтични и технически приложения.
Смолите или гумите, използвани в хранително-вкусовата промишленост, могат да се състоят от хидроколоиди, като например алгинати, карагенани, галактоманани (гума от рожково дърво – или гума локус бийн – и гума гуар), биополимери (ксантанова гума и склероглюкан) и пектини (както с високо, така и с ниско метоксилно съдържание).
Постепенно получават одобрение допълнителни смоли, тъй като знанията за уникалните свойства и търговския потенциал на тези естествени продукти нарастват.
Системите на Alfa Laval, които най-често се използват за обработка на смоли, включват:
- Пречистване чрез технология за мембранна филтрация с цел микрофилтрация, ултрафилтрация и нанофилтрация
- Специализирани декантерни центрофуги за сепариране
- Топлообменници Contherm с очистваща се повърхност за отопление и охлаждане
- Спираловидни топлообменници за широк спектър от задачи за отопление/охлаждане