Преработка на растителен протеин

Успехът в операциите за преработка на храни изисква деликатен баланс между първокласен външен вид, вкус, текстура и проследимо качество от една страна, както и постоянно ниски разходи от друга. Ние предоставяме на нашите клиенти изключителни възможности по отношение на технологиите, които са от съществено значение за критични за производството процеси като смесване, сепариране, топлинна обработка и почистване.

Vegetable protein processing 640x360

Нарастващ интерес

Протеините като цяло са най-ценното хранително вещество в храната. Информираността за това как тези протеини могат да отворят широк спектър от нови пазарни възможности нараства постоянно.

Също така е налице нарастващ търговски фокус върху това как да се превърне материал, който често е бил считан за отпадък – или подходящ само като суровина за захранване – в ценни хранителни компоненти в значителен набор от хранителни продукти, съставки, фармацевтични продукти и храни за животни.

Подбор на културите

Технологиите на Alfa Laval ви позволяват да извличате хранителни протеини от широк избор от зеленчукови култури, включително:

  • слънчогледови семки
  • царевица
  • рапица/канола
  • фъстъци
  • памуково семе

Протеиновите растения също могат да осигурят необходимата суровина. Те включват соя и сортове грах и други бобови растения.

Чрез подходящото оборудване много други широко култивирани фуражни култури и неизискващи много обработка треви, като например люцерна, също могат да се използват като търговски жизнеспособни източници на хранителен протеин.

Концентриран или не

Оборудването на Alfa Laval ви осигурява избор от настройки за обработка. Потоци след сепариране с по-ниско съдържание на протеин могат да бъдат изсушени, осигурявайки пелети – за изгаряне или за използване в пекарни.

Като алтернатива можете да обработите потока след сепариране на протеини и въглехидрати допълнително, като използвате усъвършенствани системи за мембранна филтрация, така че да произведете ценни протеинови и въглехидратни концентрати.