2022-02-14 Новини за продукти

Могат ли насекомите да разрешат глобалния протеинов недостиг?

Използването на насекоми като източник на протеин помага да се изхрани света, макар и на първично ниво, като фураж за добитък. Alfa Laval и Bühler Insect Technology Solutions (BITS) осигуряват производствените процеси.

E_SDG goals_icons-individual09_75x75.png E_SDG goals_icons-individual12_75x75.png E_SDG goals_icons-individual17_75x75.png

Населението на планетата и консумацията на месо нарастват с безпрецедентен ръст, а в същото време земята, подходяща за производството на храна, намалява. Според изчисленията 85 процента от потенциалната земеделска земя вече е осигурена за производство на храни, но до 2050 г. се очаква броят на хората да е над 9 милиарда, което ще изисква 50 процента увеличение на висококачествен протеин. Не е необходимо да си математик, за да видиш, че тези цифри не са в полза на човечеството.

Текущото положение не е устойчиво. И така, как да изхраним населението в предстоящите години? Възможно решение е модерният начин за използване на насекоми.

Отглеждането на насекоми в стопанства е сравнително нова идея и съвсем доскоро усилията в тази област бяха чисто експериментални и в малък мащаб. Това се промени през 2017 г. със създаването на

Bühler Insect Technology Solutions (BITS) – съвместна инициатива между специализираното в хранително-вкусовата промишленост дружество Bühler и водещия преработвател на насекоми Protix. Чрез комбинирането на опита на Protix в отглеждането на насекоми и опита на Bühler в технологиите за преработка на храни за хора и животни се цели разработването на отглеждане на насекоми и преработка на захранващи смеси в индустриален мащаб.

Към онзи момент Bühler търсеха нови партньори, които да им помогнат да увеличат мащаба на операциите, особено чрез осигуряване на технологии за пренос на топлина и сепариране на флуиди.

insects in a spoon 400x250.jpg

Ролята на Alfa Laval в протеиновата революция

Дружеството Alfa Laval е доставяло по-рано преработваща технология на Protix и също търсеше начини за подсилване на предложенията си на разрастващия се пазар за преработка на насекоми. 

Според изпълнителния директор Андреас Епли на BITS, Alfa Laval е категоричен лидер в тези технологии, но решението за съвместна работа в крайна сметка бе постигнато на базата на взаимно разбиране. 

„Мисля че незабавно, още от първия ден на съвместната ни работа, видяхме, че мислим еднакво. И двете дружества се фокусират върху дългосрочното лидерство в областта на качеството и имат подобна репутация на пазара, но технологичната ни компетенция не се припокрива и по този начин взаимно допълваме силните си страни“ споделя Епли. 

Съмит Пингъл, вицепрезидентът на Alfa Laval за земеделски и протеинови системи, се съгласява.

С начина, по който работим ние и начина, по който работят те, много бързо се сработихме: нашият екип и техният екип, аз и Андреас. Имаше химия, от която имаше смисъл.“ 

Източник за храна на животни

За BITS беше ясно от самото начало на тяхната инициатива, че големите победи за безопасността на храните и околната среда не променят това, с което се хранят хората; промените са в това, с което се хранят животните и че насекомите имат роля в това. 

„Някои хора се интересуват от насекомите като храна за хора“ пояснява Епли. „Мисля, че в това има хляб и този бизнес ще се разраства; но обемите все още са твърде малки, за да окажат реално въздействие върху нашата хранителна система.“ 

Така че не очаквайте скоро бургери от насекоми с марката BITS по рафтовете в магазините. 

По-скоро основният ни фокус е върху производството на животинска храна, осигурена чрез отглеждане на насекоми, която е значително по-устойчива и ефективна. Генерирането на един килограм базиран на насекоми протеин изисква два килограма храна, докато протеинът, произведен от добитък, изисква 20 кг храна за постигане на същия резултат. 

И производството на този един килограм базиран на насекоми протеин изисква значително по-малко пространство: само един квадратен метър неземеделска земя. Затова вместо да разработвате големи полета за отглеждане на соеви култури за фураж, ви трябва само площ, по-малка и от паркомясто.

Така производството на насекоми в индустриален мащаб има потенциала да освободи големи площи земя, които към момента са заделени за отглеждане на култури за изхранване на животни. 

Още повече, насекомите преобразуват отпадъците от храни в използваем протеин, като създават по-устойчив производствен цикъл за храна.

„Насекомите главно рециклират тази храна“ пояснява Епли.

Извличат и повторното комбинират протеините от хранителните отпадъци, а ние връщаме тези протеини в хранителния цикъл като храна за животни или тор за посеви.    
Андреас Епли, изпълнителен директор на Bühler Insect Technology Solutions (BITS)

Качество и опит

Преминаването на BITS към промишлени мащаби не мина без предизвикателства. Стандартизацията е от критично значение за последователността на качеството. Безопасното и ефективно отглеждане на насекоми изисква внимателен контрол на климатичните условия и биологично безопасни среди – нещо, което не е лесно за постигане при този мащаб. 

И както изтъква Епли, различните области на производство изискват различен набор от умения. 

„Обикновено не могат да се разрешат от един партньор или едно дружество. Това е един от ключовите моменти в партньорството между Bühler и Alfa Laval, тъй като Alfa Laval има опит в онези части от процеса, в които ние нямаме опит“ пояснява той. 

„Да разчитаме на някого с професионален опит в сферата ни помага да намерим по-доброто решение.“
Комбинацията изглежда работи; първата клиентска инсталация работи успешно от юни в Нидерландия и се подготвят още няколко.

BITS също работи с екипа на Пингъл в Alfa Laval за персонализирани решения за техните клиенти с допълнителни заводски проекти, които в момента се проектират. 

Изгледите за динамично и иновативно сътрудничество са добри. Това представлява квантов скок както за безопасността на храните, така и за планетата. 

 

insects on a plate 640x360

Alfa Laval допринася за глобалните цели

Организацията на обединените нации прие 17 цели за устойчиво развитие за 2030 г., известни като глобални цели, които световните лидери обещаха да постигнат. Сега вече зависи от компании като нашата да постигнем тези цели.

Вижте как Alfa Laval допринася

Черна муха войник

Известна с бързия си цикъл на растеж и високия капацитет за разграждане на органични вещества, ларвите на черната муха войник (на снимката) в момента са избраните насекоми за процеса за преработка на протеин от насекоми в BITS.

insect 640x360

Отглеждането на насекоми допринася за кръговата икономика чрез преобразуване на хранителен отпадък в протеин за храна за животни и тор за посеви

Infographic-Insects 650x803.jpg

Хапки от буболечки

Insects on a plate 640x360.jpg

Насекомите отдавна се считат за деликатес в някои части на Азия и Африка. През последните години редица ресторанти в Европа започнаха да сервират ястия от насекоми. 

Свързано съдържание: