2022-11-23 Новини за продукти

Повече с по-малко: производство на зехтин в Гърция

Когато семейство Анагностопулос търсеше начин да подобри производството на зехтин и енергийната ефективност в своите две маслобойни за зехтин в Гърция, тяхното доверено взаимоотношение с Alfa Laval и увереността им в технологиите и техническия опит на Alfa Laval бяха от ключово значение.

Пет поколения от семейство Анагностопулос произвеждат зехтин тип „екстра върджин“ от 1896 г. насам, използвайки маслини от сорт „Коронейки“, устойчиво отглеждани от местни земеделци в провинцията Южен Пелопонес-Месиния, като за напояване се използва само дъжд. 

MicrosoftTeams-image (11).png

Собственик на маслобойните за зехтин One & Olive – Димитрис Анагностопулос.

Иновация в нейния най-добър вид: бърз процес, който намалява наполовина времето за малаксация 

Фокусът на компанията One & Olive върху иновациите и качеството е сериозно подкрепен от нейните устойчиви методи за производство на зехтин, както и твърд ангажимент за подобряване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък. 

Този подход е подкрепян в продължение на много години от дългогодишната връзка с Alfa Laval, което позволи на компанията да усъвършенства методите си за производство на зехтин; съвсем наскоро, използвайки топлообменник Contherm с очистваща повърхност на Alfa Laval, за да подобри енергийната ефективност като същевременно намали потреблението на енергия при обработката на маслините от сорт „Коронейки“.  

„Тази модерна технология гарантира възможно най-малък контакт с кислород по време на производствения процес, като същевременно осигурява пресен зехтин за по-малко от 18 – 22 минути“, обяснява Димитрис Анагностопулос. „След като маслините бъдат сортирани, измити и смачкани, температурата се хомогенизира за по-малко от една минута без да има никакъв контакт с кислород“. 

След това пастата се загрява леко до 27 °C, преди да се насочи към центробежно сепариране в иновативен процес, при който пастата се загрява много бързо в сравнение с традиционния метод – за само 30 секунди.  

„Ние сме сред първите компании, които използват този метод в световен мащаб – възползваме се от ограничен контакт с кислород, повишено високо качество за нашия зехтин и по-ефективен процес, като същевременно намаляваме потреблението на енергия“, продължава Димитрис. „Като правим това, ние насърчаваме устойчиви производствени процеси за следващите поколения – като свеждаме до минимум въздействието ни върху околната среда и се възползваме от намаляване на въглеродния отпечатък“. 

MicrosoftTeams-image (12).png

В предприятието на клиента от ляво надясно: инженерът по полево обслужване Василис Михалакакос на Alfa Laval, собственикът на маслобойната One & Olive Димитрис Анагностопулос, както и регионалният директор по продажби за „Храни и вода“ в Гърция – Константинос Аксаридис.

Вече не затопля околната среда – 15 процента подобрение на енергийната ефективност  

Регионалният директор по продажбите на Alfa Laval Константинос Аксаридис и инженерът по полево обслужване Василис Михалакакос започнаха да работят с Димитрис през 2015 г., за да установят как производствените процеси могат да бъдат оптимизирани – използвайки опита на колегите от Contherm в САЩ, когато се налагаше. 

Серия от полеви тестове с помощта на технологията на Contherm доказа, че процесът се осъществява по-бързо с по-висококачествено масло, обяснява Константинос, като добавя: „Повишеното качество на крайния продукт и по-бързият процес помогнаха на Димитрис да се отличи от конкуренцията, като той спечели повече клиенти“. 

„С помощта на Contherm можем да работим с повече от 12 тона на час – при това без никакви проблеми, свързани с работата при високо налягане, защото това е много щадящ процес“, добавя Василис. „Също така постигаме 15-процентно подобрение по отношение на енергийната ефективност на процеса. При стария процес липсваше топлинна изолация, така че освен че подгрявахме маслинената паста, затопляхме и външния въздух. Чрез Contherm вече не затопляме околната среда. Това означава, че с помощта на тази система ограничихме с много килокалории топлинна енергия, които използваме“. 

Намаляването на потреблението на енергия се равнява на годишно спестяване на енергия от 67 400 kWh, което осигурява на клиента намаление на въглеродния отпечатък в размер на 52,6 тона CO2e.  

Решението е печелившо за всички, завършва Константинос. „Добрите резултати означават доволни клиенти, което води до повече клиенти и устойчив бизнес“, казва той. Доказателството е в нашите многократни поръчки от други клиенти, като очакваме това да продължи и през следващите години“. 

Решението се оказва толкова успешно, че вече е приложено в 10 маслобойни за зехтин в Гърция в рамките на шест години, като общата стойност е едноцифрена сума в милиони евро. 

Етикети

Всички
Olive oil 604x360

        

Икономии на енергия

cleantech energy savings HIRES

Годишно спестяване на енергия от 67 400 kWh

Икономии на CO2e

cleantech emission savings HIRES

Намаляване на годишните емисии с 52,6 тона CO2e

Намаляване на потреблението на енергия и въглеродните емисии

cleantech resource savings HIRES

Намаляването на потреблението на енергия и въглеродните емисии дава възможност за производството на допълнителни 320 тона зехтин – без увеличаване на потреблението на енергия и свързаните с това въглеродни емисии.

Свързано съдържание: