2021-04-28 Новини за продукти

Новият плосък топлообменник тип газ–течност на Alfa Laval обещава драстични промени в газовото охлаждане

Alfa Laval за пореден път актуализира възможностите за топлинен обмен, като пуска изцяло ново портфолио от плоски топлообменници тип газ–течност. Проектирана специално съобразно изискванията на газовото охлаждане, тази компактна технология се справя с изключително високи температури, както и с предизвикателствата на едновременната работа с газ и течности.

 

„Охлаждането в газова среда е предизвикателство за много компании, които традиционно са били принудени да изберат неудобните и неефективни кожухотръбни топлообменници“, пояснява Фредрик Екстрьом, президент на бизнес звеното „Плоски топлообменници, свързани чрез стопяване“ към поделение „Енергия“ на Alfa Laval. „Нашите нови плоски топлообменници тип газ–течност ще променят всичко това. Те не само предлагат по-голяма топлинна ефикасност, но отпечатъкът им е с около 75% по-малък от този на кожухотръбните модели, използвани за същите приложения.“

Топлообменник, който може да се справи с повече

От много години Alfa Laval предлага ефикасни плоски топлообменници, свързани чрез стопяване, но новото портфолио ще отведе тази продуктова гама едно стъпало по-нагоре. Благодарение на революционната „пластинчата“ технология с патентована асиметрична конфигурация, новите модели са оптимизирани да се справят с огромното предизвикателство на газовата среда.

„Този дизайн позволява голям спад в налягането при приложения, които се характеризират с непропорционален дебит между двете среди“, споделя Стафан Нордстрьом, старши мениджър ПОО на бизнес звеното „Плоски топлообменници, свързани чрез стопяване“ в Alfa Laval. „Освен това, докато стандартният плосък топлообменник, свързан чрез стопяване, поддържа температура на средата до 225°C, портфолиото на топлообменниците тип газ–течност може да се справи с температури до 750°C без топлинна умора.“

Нови възможности за изключително важни приложения

Благодарение на тези технологични иновации, топлообменниците тип газ–течност разполагат с определени предимства, когато се използват в приложения за възстановяване на топлина от отпадъци. Alfa Laval доказа тези качества на моделите още с първите клиенти, а технологията бързо се наложи в приложенията за комбинирана топлина и енергия (CHP) благодарение на съчетанието от висока степен на кондензация и висока топлинна ефикасност.

„Има и редица други приложения, за които вярваме, че ще се възползват максимално от тази иновативна технология“, добавя Стафан Нордстрьом. „По-специално виждаме голям потенциал при въздушните компресори, както и при зареждащите въздушни охладители.”

Две серии, които да отговарят на специфичните изисквания на клиентите

При първоначалното пускане на пазара на портфолиото от топлообменници тип газ–течност ще бъдат представени две продуктови серии с модели с различни размери. Серията GL разполага с противотоков канал за оптимизиране на топлинната ефикасност. Серията GLX разполага с напречен поток и е проектирана с открити входове и изходи от страната на газта за възможно най-минимален спад на налягането.

„Можем да помогнем на клиентите си да изберат серия и модел, които са най-подходящи за тях съобразно конкретното приложение и условия на работа“, допълва Стафан Нордстрьом. „Независимо какво ще изберат, ние сме сигурни, че бързо ще се уверят в безспорните ползи от тази революционна технология!“

 

Свързани материали:

Страница на портфолиото с плоски топлообменници тип газ–течност 

Продуктова серия GL 

Продуктова серия GLX 

 

 

Етикети

Всички
GL product libe

Свързано съдържание: