2022-06-29 Новини за продукти

Алфа Лавал и SSAB обединяват усилия, за да произведат първия топлообменник от стомана направена без използване на изкопаеми горива

Алфа Лавал и SSAB – шведски производител на стомана от световен мащаб – подписват споразумение за съвместна разработка и пускане на пазара на първия в света топлообменник, произведен от стомана, направена без използване на изкопаеми горива. Целта е първото изделие от стомана, произведена с екологично чист водород, да бъде готово през 2023 г. Сътрудничеството е важна стъпка по пътя на Алфа Лавал към целта да постигне въглеродна неутралност до 2030 г.

На металургията се дължат 7 процента от световните емисии на въглероден диоксид. SSAB е водещ доставчик на стомана с висока якост, който скоро ще представи стомана по технология HYBRIT без изкопаеми горива – повратен момент в прехода на металургията към по-екологични производства. Енергийно ефективните топлообменници на Алфа Лавал, които се използват в технологични процеси по цял свят, са изработени от 40 процента стомана и са с до 50 процента по-икономични от традиционните технологии. Това означава икономия на енергия и намаляване на емисиите на CO₂.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) енергийната ефективност може да намали емисиите на парникови газове с повече от 40 процента до 2040 г., като 50 процента от това намаление може да се постигне с енергийна ефективност в промишлеността.

„Радвам се да обявя този съвместен проект с SSAB – плод на нашия общ опит и стремеж към иновациите – споделя Том Ериксон, президент и генерален директор на Алфа Лавал. – С тяхната стомана без изкопаеми горива и нашите енергийно ефективни топлообменници можем да допринесем за модернизацията на промишлеността по пътя към въглеродната неутралност.“

Мартин Линдквист, президент и генерален директор на SSAB, допълва: „Можем да се гордеем с партньор като Алфа Лавал. Очакваме заедно да намерим пътища за справяне с изменението на климата.  С това сътрудничество достигаме до нови сектори и се надяваме да вдъхновим много нови клиенти.“

Знаете ли, че: Алфа Лавал си поставя за цел да постигне въглеродна неутралност по цялата верига за създаване на стойност до 2030 г.

Етикети

Всички
Concept zero 640x360

        

Концепцията „Нулеви емисии“ – невидимата революция



















Концепцията „Нулеви емисии“ е стратегия и цел за производство на първия в света въглеродно неутрален топлообменник от стомана без изкопаеми горива.

> Прочетете повече за концепцията „Нулеви емисии“

Свързано съдържание: