2022-02-24 Новини за продукти

Имаме победител! Alfa Laval помогна за чистото и зелено преобразяване на Столичния закрит стадион в Пекин

В началото на 2022 г. спортисти от цял свят се събраха в Пекин „за борба за златото“ на Зимните олимпийски игри. Освен преследването на медали Организационният комитет на Олимпийските игри в Пекин си беше поставил и амбициозната цел да бъде домакин на най-зелените зимни олимпийски игри в историята, с най-нисък въглероден отпечатък. Alfa Laval беше там, за да помогне.

Историческият Столичен закрит стадион в Пекин, построен през 1968 г., сега е едно от най-зелените бижута в нисковъглеродната корона на Китай. С помощта на съществуващите съоръжения стадионът беше превърнат в многофункционална ледена пързалка, използваща транскритично директно охлаждане с въглероден диоксид, най-екологичната технология за производство на лед, налична в момента в цял свят. Този тип охлаждаща система предлага изключителна ефективност на топлообмена, отговаряща на строгите изисквания, поставени от Организационния комитет на олимпийските игри в Китай.

Alfa Laval предостави повече от 50 споени пластинчати топлообменници от серия AXP с ултрависоко налягане за системата за производство на лед в парка на Столичния закрит стадион. Тези споени пластинчати топлообменници са оптимизирани за работа с CO2 хладилни агенти и предлагат компактна структура, лесен монтаж и възможно най-високи стандарти за безопасност. Освен това не изискват поддръжка.

Споените пластинчати топлообменници AXP позволяват контролирането на температурната разлика между ледените повърхности в рамките на 0,5 градуса. Допълнителен бонус е, че процесът на охлаждане генерира голямо количество висококачествена отпадъчна топлина, която след това се възстановява от многоетапна система за оползотворяване и се използва за генериране на околна топлина и топла вода на място, като по този начин се спестява още повече енергия. Тази система може да се допълни със съответните регенератори и др., за да се подобри ефективността.

Олимпийските игри в Пекин са първите в историята, които използваха хладилни агенти с въглероден диоксид в голям мащаб. Седем от 15-те ледени повърхности в местата за състезание възприеха тази авангардна технология за производство на лед, 5 от тях бяха в Столичния закрит стадион.

По време на Зимните олимпийски игри през 2022 г. Столичният закрит стадион в Пекин беше домакин на 17-дневни състезания по шорттрек и фигурно пързаляне, където атлетите се бориха за 14 златни медала. Зеленото обновяване на мястото даде на всички в Китай предимството на собствен лед.

Прочетете повече за продуктовата линия AXP от Alfa Laval


Alfa Laval - AXP

 

It’s a winner! Alfa Laval helps create a clean, green makeover for Beijing’s Capital Gymnasium
.
AXP82 vignette

Свързано съдържание: