2023-12-27 Новини за продукти

Извличане на максимума от страничните потоци в производството на храни от животински произход във Франция

Силният фокус върху намаляването на загубите и отпадъците при преработката на храни във Франция стимулира устойчивостта на храните, тъй като основните играчи в бранша се стремят да оптимизират технологичните процеси и да увеличат максимално производствените резултати чрез извличане на ценни хранителни съставки от странични животински продукти

Един от клиентите на Alfa Laval, базиран в сърцето на селскостопанските райони във Франция, е специализиран в производството на висококачествени хранителни мазнини от страничните продукти от преработката на свинско и патешко месо. Със 130-годишна история, 90 служители и 25 000 тона продукти, които се опаковат всяка година, компанията предлага една от най-големите продуктови гами от хранителни мазнини в Европа.

Компанията събира суровини от фермери, кланици и транжорни, след което преработва животинските мазнини за консумация от хората чрез процес на мокро стапяне.

За да гарантират максимално качество и хранителната стойност чрез оптимални и навременни подобрения на процесите, те са установили експертно партньорство, в продължение на няколко години, с Alfa Laval във Франция – по-специално Оливие де ла Шапел, директор управление на пазари „Протеини и хранителни масла“, както и неговите колеги от отдела за продажби.

Техническият опит и познания за процесите, демонстрирани от екипа на Alfa Laval, бяха в основата на решението им да модернизират производствената си линия за мокро стапяне, която обработва четири различни вида суровини – свинско с високо съдържание на колаген; високомаслено свинско; патешко с високо съдържание на мазнини; и нискомаслено патешко – чрез монтиране на 3-фазен декантер SANX.

„Целта беше да използваме декантера за всички продукти, без да се променя позицията на захранващите тръби и да има прозрачна фаза за разтворени протеини, без мазнини и суспендирани твърди вещества“, обяснява Оливие. „Конструкцията на нашия декантер дава възможност за много добра производителност, без да променя позицията на изходите за течности, което позволява на клиента лесно да превключва между четирите различни вида суровина. Резултатите надминаха очакванията на клиента по отношение на качество и количество.“

manek-singh-DpMzZFt18r0-unsplash.jpg

Компанията има дългогодишни традиции в превръщане на вторични продукти в ценен продукт и вярва, че мазнините са принципно добър продукт и ключова съставка, чрез която се подчертава вкуса в различни храни и ястия. Вземайки това присърце, Alfa Laval проучи как компанията може да продължи да преработва вторичните продукти, запазвайки най-добрата производителност на своето оборудване и използвайки по най-ефективен начин енергията и водата, за да произведе продукт с добавена стойност, който се търси много в хранително-вкусовата промишленост и ресторантите. Крайната цел беше да се затвърди позицията на компанията в центъра на по-устойчивото производство на храни“, споделя Оливие.  

Фокусът на екипа на Alfa Laval беше насочен към многофункционален подход, ориентиран към клиента, за да се изостри фокусът върху това как оборудването може да подобри ефективността, да се оптимизират производствените резултати и да се подпомагат дейностите на клиентите, като същевременно се повишава ефективността и устойчивостта.

„Ние в Alfa Laval разбираме, че не можете да бъдете просто търговец. Трябва да имате задълбочено разбиране за технологичния процес на клиента и да бъдете експертен партньор на ниво технология на процеса“, заключава Оливие. „Успехът идва, когато клиентът има доверие и увереност във вашите познания и опит, когато може да види, че вие напълно разбирате неговите предизвикателства и това, което иска да постигне. Можем да помогнем на клиентите да постигнат и дори да надминат своите очаквания – тогава ситуацията е печеливша както за Alfa Laval, така и за нашите клиенти.“

Етикети

Всички
MicrosoftTeams-image (27)

Бизнесът с мазнините

Глобалният пазар на хранителни животински мазнини се очаква да нарасне от 25,57 млрд. долара през 2021 г. до 26,56 млрд. долара през 2022 г. при комбиниран годишен темп на растеж (CAGR) от 3,84%.

 

Вторично използване

Upcycling

Компанията използва по вторичен начин субпродукти от месо, за да произвежда продукт с добавена стойност под формата на 25 000 тона мазнини, които се използват като съставка в различни видове производство на храни.

Изведени на преден план технологии

Свързано съдържание: