2023-10-31 Новини за продукти

Дошли сме за бирата: вторично използване на устойчив протеин от отработено зърно от пивоварни

Устойчивите източници на висококачествен протеин са от съществено значение за задоволяване на постоянно нарастващото глобално търсене на здравословна, достъпна и питателна храна. Експертният опит на Alfa Laval в областта на протеините го прави идеален партньор за технологии и решения в тази област.

Иновациите в тази сфера са вълнуващи и се случват бързо, а един от най-новите играчи на пазара е базиран в САЩ бизнес, който не само е разработил устойчив протеин на растителна основа, но който също така използва като своя суровина отпадъчен продукт от процеса на варене. 

EverGrain™ – изцяло притежавано дъщерно дружество на световния пивоварен гигант Anheuser-Busch InBev, разработи авангарден процес за извличане на висококачествен протеинов изолат от отработено зърно от процеса на варене на бира.  

Полученият продукт, наречен EverPro®, след това се продава като съставка на компании от хранително-вкусовата промишленост, които да го включват в различни продукти, включително хранителни шейкове при спортна дейност и кафе напитки. Високата му хранителна стойност, мек вкус и водеща на пазара разтворимост при приложение в напитки го правят идеален за повишаване на протеиновото съдържание в редица категории потребителски продукти. 

„EverPro е богат на хранителни вещества растителен протеин, произвеждан по устойчив начин от ечемик, който се отглежда и обработва в САЩ“, споделя Грег Белт, главен изпълнителен директор на EverGrain. „Той е напълно водоразтворим и притежава чист вкус, което го прави много гъвкава съставка и подходящ за множество продукти, включително готови за пиене и готови за смесване напитки, като например протеинови шейкове и кафета, както и смутита и енергийни барчета.“ 

MicrosoftTeams-image (1).png

А тъй като устойчивостта е в основата на нейната дейност, EverGrain превръща това, което преди това е било изсушавано и продавано като храна за животни с ниска стойност, в устойчив източник на висококачествен, високо хранителен протеин на растителна основа. 

„Чрез този авангарден процес можем да се възползваме от скрития хранителен капацитет на ечемика – помагайки ни да предложим не просто още един протеин, а по-добър протеин“, споделя Щефан Мюнч, ръководител на развойната дейност на EverGrain. „И нещо повече, чрез вторично използване можем да постигнем всичко това, използвайки земята, която вече имаме – нито един допълнителен акър не е необходим, за да се възползваме от всички хранителни вещества в ечемика, за доброто на хората и планетата.“ 

Промишленото производство на EverPro стартира през юни тази година в чисто новото съоръжение на EverGrain в Сейнт Луис, щата Мисури, след години на развойна дейност с браншови експерти и изследователи. 

Технологията за сепариране и боравене с течности за инсталацията е доставена от Alfa Laval и включва шест големи декантера, системи за обратна осмоза, клапани, помпи, както и оборудване за почистване на резервоари. 

EverGrain продължава да има силен фокус върху оптимизирането на процесите, като се подготвят планове за изграждането на пилотно съоръжение, където ще бъдат разработени подобрения при цялостните производствени резултати заедно с намаляването на използването на вода.  

Прецизното настройване е от съществено значение на силно конкурентния пазар на протеинови изолати, като Alfa Laval е в добра позиция да предостави на EverGrain техническа експертиза в бъдеще, споделя Дейвид Кинг, директор „Сепариране на храни“ за Alfa Laval в САЩ.“ 

„Разполагаме с експертни познания в сепарирането, изпаряването и мембраните, които датират от десетилетия. Можем да им помогнем да станат възможно най-технологично напреднали и ефективни по отношение на търговската дейност, както и да ги подкрепяме с нашето обслужване и опит по целия свят. 

„Това е само началото на тяхното пътуване. Глобалният обхват на AB InBev означава, че EverGrain наистина има капацитета да нахрани света – като взема неядлив отпадъчен продукт, който преди това е бил изсушаван и продаван като храна за животни, и го превръща в качествен протеин.“  

За EverPro® 

EverPro, създаден от компанията за устойчиви съставки EverGrain на AB InBev, е първият в света преработен протеин от ечемик, който се предлага в търговската мрежа. EverPro е специално формулиран и е научно доказано, че има несравними нива на разтворимост и вискозитет в сравнение със суроватка или грах и има същото или по-добро ниво при усвояването и смилаемостта. Това го прави много подходящ за приложения за спортни и хранителни напитки. Тъй като EverPro се произвежда с помощта на патентован процес за преработване на ечемичен протеин от отработено зърно от пивоварни (BSG), той отделя по-малко въглерод и използва значително по-малко земя и вода, така че е един от най-устойчивите протеини на планетата и е сертифициран от Асоциацията за вторично използвани храни (Upcycled Food Association). Първото широкомащабно съоръжение за EverPro заработи през юни тази година в Сейнт Луис, щата Мисури.

Етикети

Всички
MicrosoftTeams-image (4)

Изведени на преден план технологии

Потенциал за вторично използване

Upcycling

Отработеното зърно на пивоварните представлява до 85 процента от остатъците от процеса на варене. Според една оценка всяка година като страничен продукт от варенето на бира в САЩ се произвежда до 20 млрд. фунта или приблизително 10 млрд. килограма отработено зърно. По същество единствено захарите в зърното се изразходват по време на процеса на варене, докато останалите фибри, протеини и други хранителни вещества могат да бъдат извлечени и превърнати в храна за хората.  

Свързано съдържание: