2024-05-29 Новини за продукти

Alfa Laval WideGap: тясното сътрудничество води до успех в областта на енергоспестяването при интегрирането на дестилационни колони

Пестенето на енергия е на първо място в дневния ред, когато малък европейски производител на етанол се обръща към Alfa Laval с идея за адаптиране на технологичния процес в новия си завод в Сърбия.

Etanol Lab, базирана в Шабац, Западна Сърбия, иска да приложи иновативна модификация: интегриране на дестилационната колона с ректификационна колона, използвайки технологията на Alfa Laval за пластинчат топлообменник като вторичен изпарител за дестилационната колона.

Топлообменникът WideGap на Alfa Laval е избран като оптимална технология за този режим, тъй като е единственият топлообменник, който може да поеме от едната страна цялата шлемпа с размер на частиците до 6 mm и да я кипва в агрегата.

Първоначалният проект изглеждаше обещаващ на хартия, но реша[1]ващо значение за успешния резултат имаше сътрудничеството между двете компании при разработването на оптимално работещо, персонализирано решение.

„Клиентът се обърна към нас, когато изграждаше завода си", обяснява Димитрие Джорджевич, инженер по глобални технологични приложения. „Те искаха да спестят енергия с тази ректификационна колона и знаеха, че ако я свържат с дестилационната колона по определен начин, има потенциал за намаляване на потреблението на енергия. Знаехме, че теоретично това ще проработи, но бяхме загрижени за замърсяването“.

В сътрудничество с клиента Димитрие разработи серия от изпитвания в промишлен мащаб и чрез малки корекции в проекта разработи решение с ниско замърсяване, което постига ниска температурна разлика между горещата и студената страна и оказва положително въздействие върху цялостната енергийна ефективност на завода, като намалява енергийното потребление с до 30%.

Energy-hunters-WideGap-Beer-illustration..jpg

 

„Работихме заедно с клиента по цялостната система“, казва Димитрие. „Имахме теория. Получихме доказателства в лабораторен мащаб и след това проектирахме промишлен модул – модифицирахме както топлообменника, така и системата като цяло, докато не удовлетворихме напълно клиента ни.“

Минималното замърсяване в топлообменника WideGap позволява стабилна работа и удължени интервали за почистване. За Etanol Lab това е допълнителен бонус: „Ние сме малък бизнес и почистването на място е скъпа процедура. Така че възможността да разполагаме с период от три месеца между почистванията е голяма победа за нас“, казва Деян Джагич, собственик на Etanol Lab.

„Топлообменникът работи вече година и половина и не бихме могли да бъдем по-доволни от ефективността му.“

Работата в сътрудничество с клиенти като тази демонстрира как Alfa Laval предлага експертния си опит, за да помогне на клиентите да разработят оптималното решение за техните бизнес нужди
„Сега вече имаме знанията, можем да приложим това решение при други клиенти, които имат този проблем, но не е само това. Всичко това показва, че сме компания, която има знанията да изгражда персонализирани системи въз основа на специфичните нужди на производителите на етанол – компания, която ще изслуша клиента, за да разбере проблема, и след това ще работи с него, докато намери и приложи правилното решение за неговия бизнес“, заключава Димитрие.

Етикети

Всички

Свързано съдържание: