Компактният AlfaCond спестява пара и намалява разходите за поддръжка

Заводът за хартия на Sappi в Маастрихт, Нидерландия, трябваше да замени своя тръбно-корпусен топлообменник, който често имаше течове. Освен това достъпът до него беше труден, а поддръжката му – скъпа. AlfaCond разреши проблемите.

ДАТА 2023-11-28

Sappi paper mill installation 640x360.jpg

„Бяхме впечатлени от това колко дълбок вакуум постигаме с AlfaCond 400“, споделя Петер Пайперс, мениджър „Технологии и инженеринг“ в завода на Sappi в Маастрихт. „Успяхме да увеличим количеството възстановена пара за използване в сушилната секция на машината за хартия над стойностите, на които се надявахме. А поддръжката е много по-лесна и евтина.“

Отпаден кондензат на стойност 90 000 евро

Водещият производител на хартия Sappi първоначално се обърна към Alfa Laval, тъй като един тръбно-корпусен кондензатор в сушилната секция достига края на експлоатационния си живот. Често имаше течове, а всеки такъв означаваше блокиране на тръби, намалена площ, загуба на вакуум и кондензат, който буквално отиваше в канализацията, вместо да се използва за генериране на пара за сушилния процес в завода за хартия.

Sappi обикновено възстановява 4 тона кондензат на час. През последната година на експлоатация на тръбно-корпусния топлообменник беше похабен кондензат, равняващ се на 9 месеца производство. Дори като се вземат предвид ниските разходи за пара на Sappi, загубата възлизаше на приблизително 90 000 евро. AlfaCond разреши проблема.

Компактно решение

Sappi също така търсеше компактно решение. Старият тръбно-корпусен топлообменник се намираше в тесен коридор на приземния етаж, което го правеше изключително трудно достъпен за почистване и обслужване. Те искаха да поставят новия топлообменник на етажа, намиращ се на 6 метра височина, с цел по-лесна поддръжка. „AlfaCond беше перфектният избор, защото предлага спад на налягането, който е равен на този при тръбно-корпусен топлообменник, но при много по-малки размери и тегло“, споделя Рон Фабер, инженер по продажбите в Alfa Laval.

Sappi paper mill from the outside.jpg

На 6 метра височина – рентабилна изненада

Тъй като AlfaCond е достатъчно компактен, за да бъде поставен на етажа, намиращ се на 6 метра височина, се създава още по-дълбок вакуум поради статичната глава. Този по-дълбок вакуум увеличи икономиите на пара в сушилния процес повече, отколкото бяха очакванията на Sappi.

„Не бихме могли да постигнем същия вакуум с нов тръбно-корпусен кондензатор, тъй като нямаше как да го монтираме на сегашното място. Искахме да го поставим тук за по-лесен достъп, но също така получаваме повече пара.“ – Петер Пайперс от завода на Sappi в Маастрихт.

Ниски разходи, безпроблемна поддръжка

AlfaCond също така е изключително икономичен за поддръжка. Дизайнът и разположението гарантират, че повърхностите за пренос на топлина са с улеснен достъп за проверка и механично почистване. А обслужването може да се извърши на място, без да е необходимо да се демонтира системата. Освен това към инсталацията беше добавено прозорче, което да позволи на Sappi да следи количеството произведен кондензат – и да отстранява всякакви проблеми още в самото начало.

Всички са доволни

„По принцип сме доволни от резултата,“ завършва Петер Пайперс. „Вече не се налага да правим задълбочени проверки – просто работи. Отделът за поддръжка е доволен. Отделът за производство е доволен. Всички са доволни.“

Alfa Laval AlfaCond condenser

За AlfaCond

Първият в света поръчково изработен пластинчат кондензатор е специално проектиран за кондензиране на пари при ниско налягане или вакуумни условия в системи за изпаряване и дестилация. Той разполага с голям колектор за входящи пари, както и два малки изхода за кондензат.

  • Пластини, специално проектирани за кондензация.
  • Кондензатът и охлаждащата вода никога не се смесват, което елиминира източник на замърсяване.
  • Гъвкав дизайн – лесен за адаптиране към променящи се изисквания за капацитета.
  • Компактен размер за инсталация, която не заема много място.
  • Минимално замърсяване и лесна поддръжка за максимален период на безотказна работа.

 Пластинчат кондензатор AlfaCond

Предимства

  • Дълбокият вакуум пести пара
  • Компактно решение и лесен монтаж
  • По-ниски разходи за поддръжка
  • Лесен достъп

cleantech_symbols640x360.jpg

Икономии на енергия

250 kW спестен кондензат, а по-дълбокият вакуум спестява пара.

Заемана площ

Лесен достъп за почистване и поддръжка с компактно решение върху сервизна платформа.

Смяна на технологиите

Смяна на тръбно-корпусен топлообменник с Alfa Cond – намаляване на размерите и теглото при запазване на спада на налягането.