2023-11-28 Новини за продукти

Alfa Laval и партньори разработват станции за зареждане с водород с голям капацитет

Alfa Laval обедини усилията си с осем други индустриални компании, за да бъдат разработени водородни станции за зареждане с голям капацитет за тежкотоварни превозни средства (камиони и автобуси). Проектът е част от програмата на ЕС за финансиране на научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“, която има за цел справяне с изменението на климата, постигане на цели за устойчиво развитие, както и повишаване на конкурентоспособността и растежа на ЕС.

 

  • Проектът за сътрудничество е фокусиран върху разработването и тестването на добре функциониращи водородни бензиностанции, които да подкрепят трансформацията на транспортния сектор от изкопаеми горива към по-устойчиви енергийни източници, като например водород.

     

  • Целта е да се разработят станции, които могат безопасно да зареждат 100 кг водород за по-малко от 10 минути, което е значително предизвикателство за топлообменника, тъй като водородът трябва да се охлади до -30°C, преди да бъде впръскан в резервоара на превозното средство.

     

  • Дейностите по развойна дейност и създаване на прототипи за прототипните станции с голям капацитет ще бъдат изцяло финансирани от ЕС, като се очаква проектът да продължи четири години – от 2023 до 2027 г., и да обхване развитието от концепция до две работещи демонстрационни станции.

Проектът е сътрудничество между Alfa Laval и ключови играчи в индустрията – ENGIE, HRS, FAURECIA, LAUDA, ZBT, EMERSON, TESCOM, BENKEI, като се очаква да даде значителен тласък на пазара на водородна мобилност. Участието на Alfa Laval в консорциума ще даде на компанията полезна информация и ще гарантира, че нейните топлообменници отговарят напълно на изискванията на индустрията.


Знаете ли, че…
Европа реши да разположи станции за зареждане с водород във всеки голям град от 2030 г.

 

Етикети

Всички

Свързано съдържание: