„Зелен“ водород

С очакванията, че „зеленият“ водород може да представлява до 24% от енергийния пазар до 2050 г., търсенето ще продължи да расте с бързи темпове. Зеленият водород предлага решение с нулеви емисии като гориво за транспорт или производство на енергия, за отопление в преработващата промишленост или за сгради, за съхранение на енергия и като важна суровина в химическата индустрия. Той притежава огромен потенциал за подпомагане на енергийния ни преход, особено за трудните сектори.

Alfa Laval предлага най-широкото портфолио от рентабилни топлообменници за производство, разпределение, транспортиране, съхранение и употреба на „зелен“ водород. Въз основа на 90 години развитие, нашите доказани технологии поддържат различни приложения в концепцията за водородна икономика. Готови ли сте да разберете как можем да ви помогнем в този процес? Свържете се с нас днес.

Cleantech-hydrogen-intro-final.jpg

Решения за „зеления“ водород

Широкото портфолио на Alfa Laval от топлинни и сепарационни технологии са идеални решения за преход към „зелен“ водород. При производството на електролизери (PEM, алкални или SOEC), ние предлагаме ефективни пластинчати топлообменници за охлаждане на електролити, водород и кислород.

Нашето портфолио от пластинчати топлообменници включва и технологии за обезсоляване, които ви позволяват да използвате морска или речна вода във вашето производство, което е идеално, ако работите в завод в близост до водни басейни. Нашите решения за топлообмен позволяват да се възстанови и използва повторно отпадъчната топлина от електролизера за обезсоляване на водата или за други устойчиви цели, като централно отопление например.

Присъстваме както в производството, така и в съхранението, с уникални решения за компресия и охлаждане, както и иновативни заварени топлообменници за станции за презареждане с гориво. Нашата технология за нулево заустване на течности (ZLD) осигурява устойчиво решение за ограничаване на отпадъците при съхранение на водород.

Alfa Laval също има уникални решения за топлообмен за горивни клетки и P2X. Свържете се с нас днес, за да научите повече за това как можем да ви помогнем с прехода към „зелен“ водород.

cleantech_green-hydrogen-tkUEC-onsite-worker640x360.jpg

„Зеленият“ водород дава надежда за бъдещето

„Зеленият“ водород отдавна е с голям потенциал за постигане на европейските климатични цели. Нов пилотен проект, който в момента се провежда в Германия, показва потенциала да превърне това в реалност. Като използва топлообменници Alfa Laval, компанията Thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers GmbH провежда тестове с водород вместо инжекционни въглища, за да намали емисиите на CO2 при текущите доменни пещи в гр.Дуисбург. Единственият отпадък от този нов процес, е водната пара.

Този проект, финансиран от германското правителство, използва металургичните газове, произведени по време на производството на стомана, за производство на химикали, като по този начин намалява емисиите на CO2 както в производството на стомана, така и в химическото производство. Вижте пълната история, за да научите повече за основната роля, която технологията на Alfa Laval изигра в този пилотен проект.


Изтеглете брошурата за случая

Нашите решения

plate_heat_exchangers_GPHE.jpg

Пластинчати топлообменници в уплътнена рамка на Alfa Laval

Широкото портфолио на Alfa Laval от пластинчати топлообменници в уплътнена рамка са идеалният избор за електролизатора във всяка „зелена“ водородна централа. Със своя малък размер и висока ефективност, нашите уплътнени пластинчати топлообменници предлагат чудесно решение за модулни заводи, които могат едновременно да бъдат разширени, за да отговорят на бъдещите нужди. Като най-добрите в класа си по способност за топлообмен, те свеждат до минимум времето за изплащане на вашите проекти за интеграция на топлина. Предлагат се в широка гама от материали, включително разтвори без наличие на желязо като никел например, тези топлообменници ви помагат да осигурите надеждна работа през целия експлоатационен живот на електролизера.


Научете повече

plate_heat_exchangers_printed-circuit.jpg

Топлообменници с печатна платка на Alfa Laval

Топлообменниците с печатна платка на Alfa Laval предлагат години доказана производителност, като съчетават превъзходна здравина и цялост с изключително висока скорост на топлообмен – всичко това в устройство, което е до 85% по-малко и по-леко от традиционните топлообменници. Устойчивите конструкции се справят с налягане до 1000 barg (14 500 psi) и температури, вариращи от криогенни до много високи. Нашата уникална технология против замръзване намира приложение в цялата енергийна верига на станциите за зареждане и разпределение на водород – от течен Н2  до газ.


Научете повече

aqua_blue_familyv2_640x360.jpg

Генератори за сладка вода на Alfa Laval

Генераторите за сладка вода на Alfa Laval (FWG) могат да осигурят най-доброто решение за доставяне на вода с правилното качество за процеса на електролиза удължавайки живота на електролизерите. Титановите пластини осигуряват дълъг период на функциониране, а също и надеждност за процеса на обезсоляване. С повече от 30 000 броя, доставени в продължение на 60 години в офшорната и морската индустрия, те осигуряват надеждна работа в рамките на най-малкия размер в централизирани и децентрализирани системи за производство на „зелен“ водород.


Научете повече

AlfaFlash 640x360px.jpg

Системи за нулево заустване на течности (ZLD) на Alfa Laval

Системите ZLD на Alfa Laval имат здрав, компактен дизайн и са предназначени за абсолютното минимизиране на изтичане на течност в широк спектър от приложения, включително подземни каверни. Системите ZLD отделят солта и позволяват повторно използване на водата за впръскване чрез комбинация от термични решения и технология за разделяне, с изпарител AlfaFlash в основата на настройката.


Научете повече

Niagara 640x360px.jpg

Въздушни охладители Niagara Wet Surface (WSAC) на Alfa Laval

Охладителите с влажна повърхност (WSAC®) са идеално пригодени за всички нужди от охлаждане при компресия на водород, а също и транспорт. Те са поръчкови, изпарителни системи за охлаждане и кондензация със затворен цикъл. Чрез директно охлаждане на технологичния флуид, WSAC системата може да достигне по-ниски температури и е по-компактна от всяка друга алтернативна технология за въздушно охлаждане. Те са и устойчиви, тъй като вместо висококачествена прясна вода, за охлаждането се използват нискокачествените отпадъчни води.


Научете повече

plate_heat_exchangers_fusion-bonded.jpg

Дифузионно споени пластинчати топлообменници на Alfa Laval

Нашата патентована технология за дифузионно спояване AlfaFusion създава високоефективни, компактни топлообменници, изработени изцяло от неръждаема стомана. Тъй като не изискват почти никакво техническо обслужване и работят при високи налягания и температури, те са идеалното решение за топлообмен при трудни приложения, включително и такива, които достигат 600°C.


Научете повече

Cleantech-Fuel-cells-intro-img-final.jpg

Решения за топлообмен за горивни клетки

Горивните клетки ще бъдат една от основните части в решаването на нашия пъзел за енергиен преход. Търсите информация за полимерни електролитни мембрани (PEM), твърди оксидни горивни клетки (SOFC) или разтвори на горивни клетки за стационарни приложения? С нашия богат опит в топлинните технологии, Alfa Laval може да ви помогне да отговорите на изискванията на предизвикателни приложения.


Научете повече

Cleantech-P2X-intro-final.jpg

Решения за топлообмен за Power-to-X (P2X)

P2X включва превръщането на електричеството в газообразни и течни горива или химикали, включително е-амоняк, е-метанол, метан, „зелен“ водород и синтетичен газ. По този начин той може да даде възможност за декарбонизация на промишлеността, транспорта и енергетиката, както и да осигури важно решение за съхранение на енергия. С десетилетия опит в предоставянето на решения за химическата промишленост, Alfa Laval може да поддържа power-to-X работни режими с разнообразно портфолио от ефективни топлообменници.


Научете повече


cleantech_symbol_RGB_png.png

Устойчиво партньорство