Alfa Laval - Девет съвета за проектиране на ферментационна изба за пивоварство

Девет съвета за проектиране на ферментационна изба за пивоварство

Планирате ли да разширите ферментационна изба за пивоварство или да проектирате нова? Гарантирайте си цялостен подход с модерна, ефикасна, устойчива и лесна за поддръжка инсталация.

DATE 2021-12-21

Следват девет съвета, които да вземете предвид при проектиране на ферментационна изба за пивоварство, за да намалите разходите за електроенергия и водоснабдяване, лесно е да се разширите когато капацитетът нарасне и няма да имате притеснения.

 

Brewery_Cold-Block-Maya-2_re_640x360 (002).jpg

 

 1. Оптимизирайте пространството във ферментационната изба

Позиционирайте технологичното оборудване така, че инсталирането и обслужването да са лесни. Обмислете добре маршрутите на тръбите и разстоянията, за да сведете до минимум разходите за почистване, загубите на екстракт и общото потребление на комунални услуги. Помислете за бъдещо разширение и за най-рентабилния начин за добавяне на нови резервоари и тръбопроводи.

 

 1. Групирайте резервоарите за ферментация

Спестете време и пари като намалите дължината на използваните тръбопровод и оборудване. Това спомага за оптимизиране на производствения график и скъсява необходимото време за почистване.

 

 1. Вградете гъвкавост на процеса в разположението на резервоарите за ферментация

Колкото по-голям е мащабът на групиране на резервоарите и разпределителните клъстери, толкова по-голяма е гъвкавостта на ферментационната изба.

 

 1. Планирайте маршрути на тръбите без препятствия, за да достигнете до почти всяка крайна точка

Уверете се, че има достатъчно пространство за добавяне на тръби в бъдеще, за зони за поддръжка, за инсталиране на електрически устройства и окабеляване и т.н. Проектирайте така, че да се позволи топлинно разширение по време на процеса на топлинно разширение и да не се допусне повреждане на оборудване и хартия със затворените разширителни кръгове или U-образни тръби.

 

 1. Изберете резервоари, монтирани към плочата вместо резервоари, монтирани върху опорни крака

Намалете сложността като позволите един екип да се фокусира върху конструкцията на резервоара и тръбопровода за гликол над бетоновата плоча, и друг екип да се фокусира върху инсталационните работи под бетоновата плоча. Това ускорява инсталирането и подобрява безопасността на обекта.

 

 1. Проектирайте съвременни клъстери от клапани
 • Маршрутизиране на продукта. Обмислете използване на изходна тръба на резервоара, отделно от самия резервоар, и затворен кръг. Това осигурява пълна гъвкавост на процеса, намалява загубите на екстракт, подобрява процеса на почистване на място (CIP) и подобрява качеството на продукта. Или използвайте клъстер от вертикални клапани с права тръба, свързваща резервоара с точката на източване и връщане от CIP. Друга опция е използването на клъстер от клапани с комбиниран затворен кръг, където възвратната тръба от CIP извършва дублиране като тръба за продукт към втори резервоар за подобрено почистване, по-малка употреба на вода и по-малка загуба на продукт.
 • За машрутизиране при CIP и на газ изберете вертикални клъстери клапани за компактно, олекотено инсталиране с малка потребност от поддръжка или хоризонтални клъстери клапани с двуседлови клапани, предотвратяващи смесване.    

 

 1. Заварете клапан за пробовземане директно към линията за пробовземане

Ръчно пробовземане? Или автоматично пробовземане? За оптимален баланс между разходи и ниво на автоматизация заварете клапан за пробовземане директно към линията за пробовземане. Като използвате дроселен клапан линията и клапанът за пробовземане се почистват едновременно резервоара по време на CIP и поради това не се изисква операторът ръчно да свързва клапана за пробовземане за CIP; спестяващо време предимство, което гарантира технологичната хигиена и безопасност на продукта.

 

 1. Автоматизирайте управлението на плътността в резервоарите за ферментация

Увеличете ефикасността на ферментационната си изба с автоматизирано управление на плътността.

Рентабилната автоматизация и управлението на плътността с помощта на вибрационни сензори в резервоарите за ферментация намаляват ръчните задачи и риска от човешка грешка и подобряват консистентността и качеството.  

 

 1. Използвайте конструкционни задания за ферментационни изби

Предварително разработени схематични проекти на тръбопроводи и инструментариум опростяват процеса на проектиране, като същевременно гарантират експлоатационна безопасност, гъвкавост на производството, високи хигиенни стандарти и качество на продукта.

 

 

Кратко ръководство за производство на бира

Бирата се счита за една от най-сложните ферментирали напитки поради нейния вкус, цвят, разнообразие и усещане в устата. Освен това в бирата се използва голямо разнообразие от съставки, поради което тя е толкова сложна.

Beer 640x360