Девет съвета за проектиране на ферментационна изба за пивоварство

Планирате ли да разширите ферментационна изба за пивоварство или да проектирате нова? Гарантирайте си цялостен подход с модерна, ефикасна, устойчива и лесна за поддръжка инсталация.

ДАТА 2023-11-28

Следват девет съвета, които да вземете предвид при проектиране на ферментационна изба за пивоварство, за да намалите разходите за електроенергия и водоснабдяване, лесно е да се разширите когато капацитетът нарасне и няма да имате притеснения.

 

Brewery_Cold-Block-Maya-2_re_640x360 (002).jpg

 

  1. Оптимизирайте пространството във ферментационната изба

Позиционирайте технологичното оборудване така, че инсталирането и обслужването да са лесни. Обмислете добре маршрутите на тръбите и разстоянията, за да сведете до минимум разходите за почистване, загубите на екстракт и общото потребление на комунални услуги. Помислете за бъдещо разширение и за най-рентабилния начин за добавяне на нови резервоари и тръбопроводи.

 

  1. Групирайте резервоарите за ферментация

Спестете време и пари като намалите дължината на използваните тръбопровод и оборудване. Това спомага за оптимизиране на производствения график и скъсява необходимото време за почистване.

 

  1. Вградете гъвкавост на процеса в разположението на резервоарите за ферментация

Колкото по-голям е мащабът на групиране на резервоарите и разпределителните клъстери, толкова по-голяма е гъвкавостта на ферментационната изба.

 

  1. Планирайте маршрути на тръбите без препятствия, за да достигнете до почти всяка крайна точка

Уверете се, че има достатъчно пространство за добавяне на тръби в бъдеще, за зони за поддръжка, за инсталиране на електрически устройства и окабеляване и т.н. Проектирайте така, че да се позволи топлинно разширение по време на процеса на топлинно разширение и да не се допусне повреждане на оборудване и хартия със затворените разширителни кръгове или U-образни тръби.

 

  1. Изберете резервоари, монтирани към плочата вместо резервоари, монтирани върху опорни крака

Намалете сложността като позволите един екип да се фокусира върху конструкцията на резервоара и тръбопровода за гликол над бетоновата плоча, и друг екип да се фокусира върху инсталационните работи под бетоновата плоча. Това ускорява инсталирането и подобрява безопасността на обекта.

 

  1. Проектирайте съвременни клъстери от клапани
  • Маршрутизиране на продукта. Обмислете използване на изходна тръба на резервоара, отделно от самия резервоар, и затворен кръг. Това осигурява пълна гъвкавост на процеса, намалява загубите на екстракт, подобрява процеса на почистване на място (CIP) и подобрява качеството на продукта. Или използвайте клъстер от вертикални клапани с права тръба, свързваща резервоара с точката на източване и връщане от CIP. Друга опция е използването на клъстер от клапани с комбиниран затворен кръг, където възвратната тръба от CIP извършва дублиране като тръба за продукт към втори резервоар за подобрено почистване, по-малка употреба на вода и по-малка загуба на продукт.
  • За машрутизиране при CIP и на газ изберете вертикални клъстери клапани за компактно, олекотено инсталиране с малка потребност от поддръжка или хоризонтални клъстери клапани с двуседлови клапани, предотвратяващи смесване.    

 

  1. Заварете клапан за пробовземане директно към линията за пробовземане

Ръчно пробовземане? Или автоматично пробовземане? За оптимален баланс между разходи и ниво на автоматизация заварете клапан за пробовземане директно към линията за пробовземане. Като използвате дроселен клапан линията и клапанът за пробовземане се почистват едновременно резервоара по време на CIP и поради това не се изисква операторът ръчно да свързва клапана за пробовземане за CIP; спестяващо време предимство, което гарантира технологичната хигиена и безопасност на продукта.

 

  1. Автоматизирайте управлението на плътността в резервоарите за ферментация

Увеличете ефикасността на ферментационната си изба с автоматизирано управление на плътността.

Рентабилната автоматизация и управлението на плътността с помощта на вибрационни сензори в резервоарите за ферментация намаляват ръчните задачи и риска от човешка грешка и подобряват консистентността и качеството.  

 

  1. Използвайте конструкционни задания за ферментационни изби

Предварително разработени схематични проекти на тръбопроводи и инструментариум опростяват процеса на проектиране, като същевременно гарантират експлоатационна безопасност, гъвкавост на производството, високи хигиенни стандарти и качество на продукта.

 

 

Кратко ръководство за производство на бира

Бирата се счита за една от най-сложните ферментирали напитки поради нейния вкус, цвят, разнообразие и усещане в устата. Освен това в бирата се използва голямо разнообразие от съставки, поради което тя е толкова сложна.

Beer 640x360