Arla Foods увеличава производството с 25%, като използва само 2% повече енергия

Само за две години, инсталация на Arla Foods е увеличила производството си с 25%, като е използвала само 2% повече енергия. Arla Foods е успяла да осъществи подобренията с помощта на близо 300 помпи на Alfa Laval.

ДАТА 2023-11-28

Работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината. Именно за това става дума, да сме на пулса на непрекъснатото производство в инсталацията за моцарела на Arla Foods в Дания.

Само за две години инсталацията е увеличила производството си с 25%, като използва само 2% повече енергия. Arla Foods е успяла да осъществи подобренията с помощта на близо 300 помпи на Alfa Laval. Arla Foods разполага с над 16 000 служители и през 2010 г. е достигнала нетен оборот от 49,0 милиарда DKK. 

Освен нейните собствени марки млечни продукти (като Arla, Lurpack и Castello), които се продават в повече от 100 страни, Arla Foods произвежда и млечни продукти за своите клиенти в цяла Европа, Близкия изток, Япония и Азия. Създадена през 1989 г., инсталацията за производство на сирене моцарела в Рьодкерсбро, Дания работи в почти непрекъснат режим и е с годишен производствен капацитет от над 60 000 тона моцарела, топинг за пица и натрошено сирене.  

Инсталацията в Рьодкерсбро е сертифицирана по ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001 и по стандартите на British Retail Consortium. Според техническия ръководител на инсталацията в Рьодкерсбро, Per Hansen: „Нашата производствена мощност за производство на сирене моцарела е най-голямата в Европа. През 2011 г. ще произвеждаме около 63 000 тона моцарела. Това е с 25% повече от производството ни само отпреди две години. При това, ние използваме само 2% повече енергия.“ Постигането на големи обеми на продукцията на млечни продукти при използване на по-малко енергия за тяхното производство изисква интелигентно мислене и умна технология. Arla Foods усъвършенства непрекъснато своето производство чрез оптимизация. Една от акцентите е намаляване на времето на престой за изпълнение на операциите за почистване на място (CIP). От 2008 г. насам инсталацията успява да ограничи необходимостта от CIP от седем до само пет пъти седмично, без това да е свързано със значителни инвестиции и при същите стандарти за високо качество.

Ето какво обяснява Per Hansen: „Когато започнахме, изпълнявахме CIP седем пъти седмично. Днес изпълняваме CIP само пет пъти седмично. Във времево изражение, това означава, че сме добавили още 10 часа седмично налично производствено време.” Ежеседмично инсталацията преработва 12 700 тона сурово мляко в моцарела. Това изисква не само постигане на минимално време на престой. То изисква също използването на около 300 помпи в инсталацията, като 90% от тях са на Alfa Laval. Per Hansen споделя: “Помпите на Alfa Laval и преработвателните технологии изиграха значителна роля в стремежа ни за увеличаване на нашето производството и постигнатата енергийна ефективност .“ Tetra Pak като присъдружен партньор на Alfa Laval е основен доставчик на преработвателното оборудване в инсталацията на Arla в Рьодкерсбро.

Добавихме още 10 часа седмично налично производствено време.”

Според Торбен Бертелсен, мениджър „Ключови клиенти“ в Tetra Pak, „Ограничаването на CIP на инсталацията, работеща в непрекъснат режим в Рьодкерсбро, предполага да се отговори на конкретни изисквания, свързани както с технологичния процес, така и с компонентите му. Това например е осигуряването на ниско потребление на енергия от устройства от рода на помпи, поддържащи изключително висока експлоатационна надеждност, с лесно управление по отношение на планирането на поддръжката и сервизното обслужване. „Това означава кратко време за сервиз на инсталацията по време на плановите спирания“, продължава Bertelsen. „За да се гарантира ефективност се поддържа например складова наличност от помпи и клапани. По този начин, когато има планирано спиране за CIP, можем бързо да подменим помпи и клапани, без да рискуваме да спрем работата. Това позволява текуща поддръжка и сервизно обслужване.”

Инсталация за производство на моцарела на Arla Foods в Дания

Per Hansen, технически ръководител на Arla Foods на една от най-големите инсталации за производство на сирене моцарела в Европа.

Изтегли цялата история