2024-11-26 Новини за продукти
Пивовари се стремят да завладеят нови пазари, поглеждайки отвъд бирата
Новите идеи и иновациите, подкрепени с опит и експертни познания в целия процес на производство на бира, ще бъдат от съществено значение за големите и малките пивовари, за да успеят в сектора, който навлезе в период на енергични промени и развитие.
Това, което някога е било зряла и утвърдена индустрия, се превръща в нова динамична среда, в която се разработват нови вкусове и продукти на фона на нарастващия натиск за установяване на устойчивост в производството с висок приоритет върху пестенето на вода и енергия.
Alfa Laval е в отлична позиция като партньор-експерт, който помага на пивоварните да се справят с този процес, а Джон Кайл Дортън, вицепрезидент на отдел „Пивоварни системи“, предвижда вълнуващи времена и възможности пред себе си в една индустрия, която вече преживя огромни промени и предизвикателства.
Той вярва, че пивоварните трябва да работят с експертни партньори, за да успеят – партньори с ноу-хау за добавяне на стойност на всеки етап от процеса, които разбират сложните взаимовръзки и зависимости, проявяващи се в различните работни потоци.
„Процесът на ферментация, пивоварната, опаковането, в някои случаи и самото производство на електроенергия на място – всичко това води до използване на много енергия и вода и до големи количества емисии. Ние сме в отлична позиция по отношение на различните проблемни точки в пивоварната, които могат да бъдат адресирани, особено ако искате да намалите използването на вода и енергия и да увеличите резултатите“, споделя той.
„Нивото на необходимата промяна е огромно и това е мястото, където Alfa Laval прави разликата, докато пивоварните се модернизират. Ние внасяме този експертен опит, който ни позволява да преминем отвъд нивото на продукта и да разберем въздействията по време на целия процес, за да оптимизираме напълно случващото се от много гледни точки – не само качеството на продукта, но и ефективността на различните потоци, първичните енергийни източници и емисиите, както и оптимизирането на резултатите.“
Това, което прави отрасъла още по-интересен и разнообразен – а пък нуждата от експертен партньор с глобален обхват дори още по-важна – е, че всеки регион се намира на различен етап от пътя, с различни изисквания от страна на потребителите и правителствата. Независимо от географското положение обаче е ясно, че пивоварството вече не е индустрия, която се занимава само с бира.
„Пивоварите навлизат в други области – безалкохолни бири, диверсифицират се във функционални напитки – които са подобни на бирата, или пък преминават отвъд бирата, като ние сме готови да им помогнем по техния път, споделя Джон Кайл. „Например в потоците от пивоварната има отработени продукти с много протеини, които могат да бъдат извлечени за други цели, като например продукти за грижа за здравето. Тези продукти могат да бъдат извлечени с технологиите на Alfa Laval – сепаратори и декантери, така че ние сме на разположение на нашите клиенти, а възможностите са почти неограничени.“
„Компетентността, която изграждахме в продължение на десетилетия, се отразява в продуктовата ни гама и в нашите служители. Тя се отразява в начина, по който нашият персонал подхожда към клиента, как провеждаме дискусията, как проучваме неговите нужди и въздействието нагоре/надолу по веригата и как разбираме накъде върви пазарът и защо. Можем да осигурим на клиентите си безценна и уникална информация и да ги подкрепим да вървят по правилния път, а не просто да ги убеждаваме да купят определен продукт.“
Този подход е от ключово значение за подпомагане на пивоварните в стремежа им да бъдат по-устойчиви чрез разработване и прилагане на технологии за пестене на вода, като например концентриране на бирата и рециклиране на водата. Първият процес гарантира, че се транспортира по-малко продукт, което означава по-малко емисии. Освен това запазва извлечената вода в пивоварната и позволява на пивоварите да работят в рамките на по-строги ограничения за използването на вода.
Вторият процес рециклира и използва повторно охлаждащата вода от сепаратора. Това, заедно с управлението на режима на почистване на клапаните, което осигурява ефективно използване на водата по време на фазата на почистване, е част от ненадминатото предложение на Alfa Laval.
„Нашето портфолио е изградено на базата на най-новите проблеми и движещи сили, които оказват влияние върху пивоварната индустрия, така че с всеки процес на варене на бира засягаме различни проблеми и постигаме промяна – като разполагаме със знанията и опита да развиваме и подобряваме това чрез нашата научноизследователска и развойна дейност, която е ненадмината в областта на сепарирането, топлообмена и контрола на потока“, казва Джон Кайл.
Този експертен опит се отнася не само за водата, но и за енергията, където Alfa Laval отново може да окаже огромно влияние. Alfa Laval има партньорства с много компании, които са фокусирани върху намаляване на потреблението на енергия, зеления водород, дългосрочното съхранение на енергия и други подобни, предлагайки огромни възможности в пивоварството, където голяма част от производството на енергия е „вътрешно“.
„Отпечатъкът на някои пивоварни обекти е подобен на този на малки градове“, споделя Джон Кайл. „Ние вече сме в това енергийно пространство – и аз въвеждам част от това портфолио и го предлагам на пивоварните, защото в някои случаи те не са наясно с този потенциал, който могат да използват.
„Ние стимулираме тези процеси, като Alfa Laval е много добре позиционирана в множество области, за да позволи на някои от пивоварните групи да постигнат нулева нетна стойност, което те не биха могли да постигнат сами. От нас зависи докъде ще стигнем, но аз съм развълнуван от възможностите.“
Етикети
Всички
Отрасъл на фокус: Производство на бира
Независимо дали варите най-големите марки или най-новия стил крафт бира, Alfa Laval може да ви помогне да се диференцирате и разширите. Става въпрос за диференциация, за връзка с потребителите и тяхната нужда постоянно да опитват „нови неща“, за възприемане на нови суровини и методи, като същевременно се следи за качеството, разходите и безопасността.