2025-12-12 Новини за продукти

Глобалното предизвикателство в областта на храните предлага вълнуващи възможности за бъдещето на протеините

С нарастващите предизвикателства, пред които е изправено глобалното продоволствено снабдяване, секторът на протеините никога не е бил толкова в центъра на вниманието. За Сумит Пингъл, вицепрезидент на Agro & Protein Systems в Alfa Laval, това е вълнуващо време за работа в тази индустрия, пълно с възможности – наред с предизвикателства, сложности и огромно чувство за отговорност. До 2050 г. населението на света ще достигне 10 милиарда души – и нуждата от нови устойчиви източници на протеини е абсолютно централна за бъдещето на планетата, като Alfa Laval е в центъра на предизвикателството заедно с нашите клиенти.

„По отношение на бъдещето на храните, нуждата от протеини получава все по-голямо внимание – нарастващото осъзнаване на необходимостта от осигуряване на повече храна е станало синоним на осигуряване на повече протеини и съм сигурен, че това ще продължи с нарастването на населението и демографските промени“, казва Сумит. „Имаме все повече хора, които трябва да нахраним, но как да го направим, като се има предвид, че настоящите ни хранителни вериги вероятно няма да могат да се справят? Доколко можем да развием технологиите, за да осигурим храна за нарастващото население предвид настоящите ограничения?“

Намирането на иновативни технологии за производство на храни, които да осигурят бъдещето, е движещата сила зад визията на Сумит и е основното предизвикателство, което той и неговият екип се опитват да посрещнат за клиентите си, като редица различни области предлагат интересни възможности.

„Тук се случват много интересни неща“, казва Сумит. „Има неща, които привличат голямо внимание, като култивирането на клетки, при което се вземат стволови клетки, отгледани в резервоар, и се отглеждат – представете си, че ядете пържола без въглероден отпечатък и без да е необходимо да убивате животно.

„След това има целия сектор на ферментацията, който има голям потенциал и е много провокиращ. Разбира се, това не е нова технология – от векове се наслаждаваме на ферментирали храни – но приложенията изглеждат безгранични, тъй като създаваме нови храни.“

Сумит държи да подчертае друга ключова област, която трябва да бъде разгледана, за да се гарантира бъдещото снабдяване с храни – как да избегнем отпадъците.

„Исторически погледнато, страничните продукти, които не искахме да ядем, имаха ниска стойност и се използваха за фураж и тор, или дори се изхвърляха“, казва той. „Но с наближаващото предизвикателство за снабдяването с храна, ние сме принудени да използваме тези странични продукти за храна.

„Затова търсим какво още може да се направи, за да се избегнат отпадъците на различни етапи: по време на процеса на производство на храна, след процеса, на етапа на продажбата на дребно, на етапа на потребление – всичко това също предлага потенциал, а Alfa Laval е в идеалната позиция да се справи с тези и други предизвикателства.“

Всъщност, като водещ иноватор в производството на храни, Alfa Laval отдавна е на челно място, когато става въпрос за изследване и разработване на творчески решения за посрещане на глобалното предизвикателство, свързано с храните.

 

protein-expert-article.jpg

 

„Alfa Laval беше сред първите, които разгледаха преработката на насекоми в промишлен мащаб като източник на устойчиви протеини, когато това се възприемаше като новост“, казва Сумит. „Видяхме насекомите като интересен източник на протеини за фураж или храна, който има предимството да оставя по-малък екологичен отпечатък. Сега това е утвърдена индустрия и без съмнение ще бъде част от дългосрочното решение, не само като източник на фураж. Скоро може да видим брашноот насекоми, използвано в готвенето, тъй като то има реална хранителна стойност.

„Тук има предизвикателство, свързано с възприятието – кой ще яде бургер от насекоми? Хората ще са склонни да предпочитат растения и ферментирали протеини пред насекоми, но това е област с интригуващ потенциал, която ще продължим да проучваме и развиваме.“

Друг елемент, който трябва да се вземе предвид в сложния глобален хранителен пейзаж, е начинът, по който обществата проявяват все по-голям интерес към личното здраве и диетите, което води до увеличаване на нуждата от различни съставки и уникални аромати.

„Alfa Laval може да играе огромна роля тук, защото нашите универсални основни технологии – като пренос на топлина, сепариране и обработка на течности – могат да се прилагат в преработката на тези храни. Затова, наред с постоянния ни фокус върху устойчивостта, трябва да бъдем бързи и гъвкави в адаптирането към нуждите на клиентите, тъй като нещата се променят бързо с нови вкусове, нови суровини и ново потребителско търсене“, казва Сумит.

„Бързото тестване е ключово за подпомагането на нашите клиенти от пилотния етап до производството в промишлен мащаб, а ние да ги насочваме в тази постоянно променяща се среда и да ги съветваме какво е разумно да направят, за да продължат напред.“

Размишлявайки върху предизвикателствата, които предстоят в сектора, Сумит казва: „Има толкова много фактори и влияния върху производството на храни в бъдеще. Имаме нужда от повече храна и от по-голямо разнообразие в храната си.

В областта на протеините се случват важни неща: нови суровини, нови крайни продукти, по-голям обем, повече процеси, технологични разработки. Когато говорим за хранителни технологии, по-голямата част от тях са свързани с протеините. Това е най-доброто място за всеки в хранителната индустрия.

„Чувствам много силно предизвикателството на тази сложност, но без сложността всеки може да се справи. Това е мястото, където Alfa Laval трябва да бъде, защото е сложно. Ние сме създадени за това.

Етикети

Всички
fish meat nuts dairy protein

Изтъкната индустрия: Преработка на протеини

Търсенето на протеини се увеличава с нарастването на световното население и преминаването към по-богата на протеини диета. В резултат на това производителите на протеини внедряват нови процеси, суровини и производствени методи, за да увеличат производствените обеми. Alfa Laval е в челните редици на това развитие, като е пионер в индустрията и подкрепя традиционните и нови производители на протеини с ефективни решения за преработка.

Прочети повече

Свързано съдържание: