Non-alcoholic brewing – new technologies and big opportunities

Tastes are changing – new thinking needed

DATE 2023-11-28

Поради това деалкохолизацията – процесът на отделяне на алкохола чрез специални рецепти за крайната бира до под 0,05% ABV – поема своя път.

Консуматорите, които ценят здравето и вкуса си, сега все по-често избират бира с ниско или без съдържание на алкохол при социални срещи, пият отговорно и спасяват животи. За да отговорят на все по-нарастващото търсене, традиционните пивопроизводители трябва да адаптират технологичните си линии, без да компрометират вкуса, аромата и усещането в устата. Това изисква задълбочено разбиране на използваните процеси, оборудване и системи и как най-добре да се оптимизират те, за да се капитализират възможностите, които бирата с 0,0 процента алкохол предоставя.

Приемете бирата с 0,0 процента алкохол с доверие. Вземете ноу-хау за процеса и необходимата ви техническа поддръжка от Alfa Laval. След това се насладете на по-високи печалби, по-ниски данъци и нови допълнителни потоци за алкохолни напитки, които добавят стойност към пивоварния ви бизнес.

Dealcoholized beer

Три начина за отстраняване на алкохола от бирата

Няма друг начин. Приготвянето на безалкохолна бира изисква раздробяване и варене на пивната мъст до смесване и ферментация с хмел, при което се получава етанол. Как най-добре се отстранява алкохолът от бирата? Като използвате подходяща технология за десорбация или филтриране. Получавате алкохолен концентрат, въпреки че силата му ще варира. За да отделите алкохола (етанолов кондензат), можете да предприемете един от трите подхода, без да се налага да добавяте взривобезопасни (ATEX) зони към технологичните си линии и пивоварната:

1. Разреждане и отцеждане

Можете да използвате повторно уплътняващата вода от уплътненията на вакуумната помпа, за да разредите кондензат с приблизително 18–35% алкохол по обем, в зависимост от съдържание на алкохол на постъпващата бира. С разреждането на етанола по този начин се гарантира, че течността винаги ще бъде под точката на възпламеняване и в резултат на това няма да се изисква ATEX зона. След това разреденият етанол може да се източи или събере в съдове, което е честа практика, ако няма други приложения или употреби за него.

2. Добавяне на стойност към бирените продукти

Произвеждайте нова бира с висока стойност, като добавите този бистър неутрален алкохолен кондензат от хранителен клас (18-35% ABV) като съставка към други бирени продукти. Чрез допълване на алкохолната сила на вашата съществуваща продуктова гама добавяте стойност и създавате нови източници на приходи, като същевременно се подобрява вкусът на бирата.

3. Създаване на нови високостойностни напитки

Друга възможност: Използване на чистия алкохолен кондензат от хранителен клас като съставка за нови високостойностни продукти като готови за пиене коктейли, ароматизирани напитки на базата на бира и дори нови хибридни продукти, като коктейли от бира, използващи водка или алкохолни продукти на ечемичена основа. Тук допълнителният алкохол добавя стойност чрез подобряване на вкуса – особеност, която изключително много се цени от любителите на бира.

Докъде можете да стигнете?

Достигането от 4,5% алкохолно съдържание до 0,5 и 0,0 изисква ноу-хау. Особено ако искате да запазите всички характеристики, които хората може да изискват от добрата бира – аромат, вкус, усещане в устата и други. За да превключите от високо към ниско алкохолно съдържание, ви е необходим партньор, който разбира как да управлявате културите от дрожди, как видовете малц и техниките за ферментация засягат пивото и как най-добре да добавите вкус и аромат в технологичната линия след отстраняването на алкохола. С уменията си в пивоварството, изработката, технологията и маркетинга Alfa Laval може да е точния партньор за вас.   

Кратко ръководство за производство на бира

Бирата се счита за една от най-сложните ферментирали напитки поради нейния вкус, цвят, разнообразие и усещане в устата. Освен това в бирата се използва голямо разнообразие от съставки, поради което тя е толкова сложна.

Beer 640x360

Създавайте безалкохолна бира със страхотен вкус

Лесно е – с деалкохолизиращия модул на Alfa Laval. Този специално разработен модул тип „всичко в едно“ комбинира доказани технологии – от дегазиране на бира и генериране на кулинарна пара до вакуумна десорбация и кондензиране на алкохол – за десорбиране на алкохола от бирата по надежден и рентабилен начин. Просто интегрирайте системата си с тази едноходова десорбираща колона при ниски температури и налягания. Без суетене. Без големи капиталови инвестиции. Просто бира с 0,0 процента съдържание на алкохол и страхотен вкус. Не се шегуваме.

Освен това ще откриете нови начини да използвате максимално десорбирания от бирата алкохол – например чрез смесване за производство на новаторски алкохолни хибриди.

Може би се интересувате също от...