Power-to-X (P2X)

Power-to-X (P2X) е ключов компонент при декарбонизирането на химичната, морската и авиационната индустрия. Тук „X“ се отнася до превръщането на електричеството в газообразни или течни горива или химикали, включително е-амоняк, е-метанол, метан, „зелен“ водород и синтетичен газ. По този начин power-to-X може да даде възможност за по-устойчива индустрия, транспорт и енергия, като същевременно използва съществуващата инфраструктура и предоставя важно решение за съхранение на енергия.

Alfa Laval има десетилетия опит в предоставянето на модерни решения за химическата индустрия. Нашето разнообразно портфолио от ефективни топлообменници осигурява рентабилно производство на „зелен“ амоняк и „зелен“ метанол, в сравнение с традиционните методи. Свържете се с нас днес, за да научите как можем да помогнем при вашите дейности.

Alfa-Laval-power-to-x

Решенията на Alfa Laval за „зеления“ амоняк

Амонякът е добре утвърден като крайъгълен камък в производството на торове, но също така играе значителна роля в хладилните системи и производството на експлозиви. Днес „зеления“ амоняк създава нови възможности и за области като съхранение на горива и енергия.

Alfa Laval продължава дългогодишния си опит като партньор на индустрии свързани с амоняк, като им помага с иновативна технология в подкрепа на търсенето на „зелен“ амоняк. С нашето обширно портфолио за топлообмен можете да намерите оптималното решение за вашата инсталация, независимо от размера или оперативното прекъсване. Свържете се с нас, за да научите повече за критичните технологични топлообменници като котли за отпадъчна топлина, парни барабани и амонячни кондензатори, както и как можем да покрием всички ваши нужди за охлаждане и отопление с максимална енергийна ефективност.


Свържете се с нас

Решенията на Alfa Laval за „зеления“ метанол

Комбинирането на „зелен“ водород с източник на CO2 отваря пътя към „зеления“ метанол. Освен че се използва като гориво или за съхранение на енергия, „зеленият“ метанол е от съществено значение и за декарбонизирането на големи части от химическата промишленост.

Опитът от огромните заводи позволява на Alfa Laval да подкрепи обекти с по-малък мащаб и да им предложи същото високо качество на решения и услуги. Нашите компактни технологии са подходящи за широк спектър от приложения, като генериране на пара, реакторни обменници, дестилационни секторни топлообменници, включително вторични изпарители и кондензатори, както и за комунално охлаждане и отопление. Ние работим в тясно сътрудничество с вас, за да гарантираме, че няма компромис между минималния размер и максималната ефективност, независимо от капацитета на завода.

Alfa Laval предлага и уникално портфолио от ефективни топлообменници, които позволяват улавянето, използването и съхранението на въглерод (CCU/S) при производството на е-метанол.


Свържете се с нас

Партньорство за производство на чисто гориво от възобновяеми източници

Alfa Laval е инвеститор и партньор на Liquid Wind, уникална Power-to-Fuel компания , която разработва съоръжения за е-метанол в търговски мащаб. Всяко съоръжение улавя и концентрира биогенни емисии на въглероден диоксид от промишлеността, комбинирайки ги с водород, произведен от възобновяема енергия и вода. Резултатът е производството на „зелен“ метанол. Освен Alfa Laval консорциумът Liquid Wind включва Carbon Clean, Siemens Energy и Haldor Topsoe, наред с други. Нашата експертиза за топлообмен допринася за подобряване на ефективността на процеса и цялостната енергийна интеграция на съоръженията. Топлообменниците са инсталирани като ключови компоненти в основната система, както и в етапите на процеса на „зелен“ водород, улавяне на въглерод и синтез на метанол.

LiquidWind eFuel Facility

„Зеленият“ амоняк като гориво в морската индустрия

През август 2020 г. Alfa Laval, Hafnia, Haldor Topsoe, Vestas и Siemens Gamesa издадоха доклада „Амонгоривото – индустриален поглед върху амоняка като морско гориво“. Това проучване се основава на собствената ни индустриална експертиза и приноса от списък с компетентни промишлени участници в сектора.

Alfa Laval Sustainable solutions Power-to-X ammonia as fuel

Нашите решения

plate_heat_exchangers_GPHE.jpg

Пластинчати топлообменници в уплътнена рамка на Alfa Laval

С нашата широка гама пластинчати топлообменници в уплътнена рамка е лесно да намерите оптималното решение – независимо от капацитета на вашия завод. Компактният дизайн, съчетан с изключителни характеристики за топлообмен, ги прави идеални за използване за приплъзване или за тесни инсталации, където не можете да си позволите да правите компромиси по отношение на експлоатационната годност или енергийната ефективност. Продуктовите охладители, комуналното отопление и охлаждане са някои от позициите, в които пластинчатият топлообменник в уплътнена рамка е изключително подходящ за вашия power-to-X проект. За критични позиции като амонячни кондензатори, нашите полузаварени модели ви дават още повече възможности.


Научете повече

plate_heat_exchangers_welded-plate-block.jpg

Топлообменник Compabloc на Alfa Laval

Топлообменниците Compabloc съчетават дълготрайността на температурата и налягането на традиционните топлообменници с изключителната топлопроизводителност на традиционния пластинчат топлообменник. Компактният дизайн е лесен за инсталиране и до пет пъти по-ефективен в сравнение с традиционния топлообменник. Compabloc може да се справи с най-взискателните еднофазни и двуфазни работни режими като секцията за дестилация на метанол например, което го прави гъвкаво решение за процеса power-to-X.


Научете повече

Olmi_Reforming_Process_Gas_Boiler_640x360.png

Топлообменници OLMI на Alfa Laval

Топлообменникът OLMI се вписва за всички работни режими за регенериране на топлина в процеси с високи температури и/или високи налягания, което ги прави особено подходящи за производство на амоняк и метанол. Изключителната му надеждност, висококачествената изработка и ниски капиталови разходи ви позволяват да подобрите енергийната ефективност, да увеличите рентабилността и да подобрите устойчивостта. Дизайнът OLMI, комбиниран с изключителната технология за заваряване, дава по-голяма надеждност от равнопоставени сходни решения, което води до удължен живот, безаварийна работа и по-малко въздействие върху околната среда.


Научете повече

plate_heat_exchangers_welded-plate-shell.jpg

Топлообменник Packinox на Alfa Laval

Топлообменниците Packinox са идеални за комбинирани работни режими за регенериране на топлината с отпадъчни води за дейности от голям мащаб при работа с амоняк и метанол. Изключителната топлопроизводителност, превъзходната хидравлична ефективност и компактния дизайн ви позволяват да оптимизирате енергийната ефективност и да увеличите максимално капацитета на процеса с най-ниския отпечатък върху околната среда. Packinox възстановява повече топлина с по-нисък спад на налягането в цикъла от, традиционните решения, което води до намалени инвестиционни нужди за захранващата пещ и капацитета на компресора за рециклиране на газ, като по този начин осигурява по-бърза възвръщаемост на инвестициите.


Научете повече

Alfa Laval Niagara WSAC_modular_640x360.png

Въздушни охладители Niagara Wet Surface (WSAC) на Alfa Laval

Въздушните охладители Niagara Wet Surface (WSAC®) на Alfa Laval са изградени по поръчка системи за охлаждане и кондензация със затворен цикъл, които съчетават висока производителност, ниски експлоатационни разходи и надеждна работа. Те осигуряват максимално охлаждане в компактен блок с минимална консумация на вода и електрическа енергия. Здравият и опростен дизайн също така осигурява стабилна топлопроизводителност и ниски изисквания за поддръжка. Нашите WSAC системи могат да бъдат напълно персонализирани според вашите изисквания. Можем да предложим и проекти за корозивна работна среда, паралелно охлаждане на множество потоци от процеси, работещи както със сухо, така и с мокро охлаждане.


Научете повече

Cleantech-carbon-capture-intro-final.jpg

Решения за топлообмен за улавяне, използване и съхранение на въглерод

Може би сте чували за улавяне, използване и съхранение на въглероден диоксид (CCU/S), но осъзнавате ли, че технологиите, които позволяват това да се случи, съществуват от десетилетия? С ограничените възможности за декарбонизация в сектори като нефто- и газодобивната промишленост, енергетиката, рафинирането, нефтопреработването и циментовата промишленост, CCU/S ще бъде от основно значение за бъдещето на енергийния пазар. Открийте нашето портфолио за оборудване за топлообмен, проектирано, за да увеличи ефективността на улавянето на въглерода.


Научете повече

cleantech-P2X-methanol-production.jpg

Решения за топлообмен при производство на метанол

Надеждността, енергийната ефективност и качеството на продукта са от първостепенно значение за всяко предприятие за метанол. Alfa Laval има богат опит в предоставянето на експертиза, както и доказано оборудване и услуги на собствениците на заводи за метанол. Независимо от вашите нужди, ние сме тук, за да направим операциите безпроблемни и да ви осигурим спокойствие.


Научете повече

cleantech-P2X-ammonia-production.jpg

Решения за топлообмен при производство на амоняк

Производителите на амоняк по света трябва непрекъснато да подобряват цялостната енергийна ефективност, за да остане бизнеса печеливш. С огромно ноу-хау на процеса и широка гама от оборудване и услуги, Alfa Laval може да помогне за оптимизиране на енергоемките амонячни процеси с нашите компактни и високоефективни топлообменници.


Научете повече


cleantech_symbol_RGB_png.png

Устойчиво партньорство