Варилно отделение – проблеми и решения
Промишлено оборудване за ефективност на варилното отделение
Високото потребление на енергия, загубата на съставки, голямата консумация на вода и развалянето са само някои от най-често срещаните проблеми при производството на пивна мъст. Почистването и замърсяването също могат да окажат влияние върху технологичните времена, а съществува и проблемът какво да правите с утайките и пивоварската каша.
Alfa Laval предлага изключителни решения за обикновени проблеми, за да осигури ефективност и отлична производителност при промишленото производство на бира.
Приготвяне на пивна мъст
Проблем
- Прекалено мокра пивоварска каша
Решение
- Обезводняване на пивоварската каша с декантаторите на Alfa Laval
Решение
- Обезводнена пивоварска каша до 70% влажност
Проблем
- Високо потребление на енергия
Решение
- Система за възстановяване на енергия, включваща пластинчати топлообменници на Alfa Laval
Решение
- Намаляване на потреблението до 40% чрез повторно използване на енергията от варене на пивна мъст за загряване за последващи варенета
Проблем
- Лошо топлопредаване поради замърсяване на котела за варене и лошо почистване
Резултат
- Подмяната на миещите глави с ротационни струйни глави, които обработват частиците в потока, за да почистят всички вътрешни повърхности на котлите за варене, спомага за подобряване на ефективността и хигиената във варилното отделение
Завихряне
Проблем
- Качество на пивната мъст
- Загуба на пивна мъст
- Неефективна последователност на отделяне на утайките
- Прекалено мокри утайки, причиняващи проблеми надолу по веригата и проблеми с изхвърлянето
Резултат
- По-бистра пивна мъст преди охлаждане
- Извличането на пивната мъст, загубена като утайки, увеличава общия добив
- Скъсени технологични времена и подобрено отделяне на утайките
- Значително по-сухи утайки (които могат да се продават като добавка за храна за животни)
- По-малък риск от замърсяване на охладителя на пивната мъст
- Намалено промиване и потребление на енергия между варенетата