Филтрация и третиране – проблеми и решения
Филтрация, третиране и предварително опаковане
Двете основни технологии за крайна филтрация на бирата са чрез диатомит и мембранна филтрация с кръстосан поток. Развалянето, запушването и управлението на отпадъците са някои от проблемите, пред които са изправени пивоварите.
Производството на диференцирани продукти – от безалкохолни и силни бири до производни продукти с отличителен вкус – се увеличава. Нашето портфолио от модули за смесване, карбонизация и отстраняване на алкохола предлага ефективни начини за надеждно и гъвкаво производство на нови и уникални продукти за настоящите и бъдещите ви клиенти.
Пастьоризацията или стерилната филтрация преди опаковането премахват микроорганизмите за подобряване на срока на годност, вкусовите качества на продукта и безопасността. Предлагаме решения, които правят това ефективно по по-устойчив начин.
Филтрация на бира
Проблем
- Запушване на филтъра с диатомит по време на филтрация
- Високо потребление на диатомит
- Кратки цикли на филтрация при филтри с кръстосан поток
Резултат
- Стабилно и ниско съдържание на твърди частици при изхода на сепаратора
- Отстраняването на твърдите частици чрез центрофугиране намалява общото потребление на диатомит и натоварването по време на филтрация
- Свежда до минимум микронизирането на частиците в бирата, като намалява запушването на филтъра и позволява по-дълги цикли на филтриране
Проблем
- Кратък срок на годност на продукта
- Повторно заразяване
Резултат
- Пълно отстраняване на микроорганизмите
Проблем
- Окисление по време на филтрация
Резултат
- Деаерираната вода в трансферните линии между варенетата предотвратява окисляването
Проблем
- Големи разходи за управление на отпадъците
Решение
Резултат
- По-лесно управление на отпадъците от диатомит с отстранената течност, което го прави по-сух и по-лек
Смесване, дозиране и карбонизация
Проблем
- Получаване на бира в границите на спецификацията
Резултат
- Гарантирана точност при смесване, дозиране и карбонизация
Отстраняване на алкохол
Проблем
- Необходимост от производство на нискоалкохолна бира
Решение
- Модул за отстраняване на алкохол Lowal на Alfa Laval (базиран на филтрация с кръстосан поток RO/NF (обратна осмоза/нанофилтрация))
Резултат
- Няма топлинно въздействие върху продукта
- Производство на нискоалкохолна бира (<0,5% v/v)
Проблем
- Необходимост от производство на безалкохолна бира
Решение
- Модул за отстраняване на алкохол на Alfa Laval (базиран на стрипинг с пара при частичен вакуум)
Решение
- Производство на безалкохолна бира (<0,05% v/v)
- Еднородност на продукцията
- Отстраненият алкохол може да се използва отново като съставка в други приложения
Третиране
Проблем
- Запазване на необходимия срок на годност и риск от повторна инфекция
- Високо потребление на енергия
Проблем
- Премахване на микроорганизмите в бирата
- Удължен срок на годност на продукта
- С Flexitherm до 95% възстановяване на енергията и намалени оперативни разходи (с до 80%) в сравнение с традиционния тунелен пастьоризатор
- С модула за стерилна филтрация на бира студеният процес изисква минимално количество енергия