Студен блок – проблеми и решения
Управление на дрожди и ферментация
Управлението на дрождите и ферментацията са основни елементи на студения блок. Оборудването за предотвратяване на замърсяване и за осигуряване на висока жизнеспособност на дрождите е от съществено значение за постоянен, надежден и ефективен ферментационен процес.
Проблеми
- Високи разходи
- Зависимост от търговските щамове на дрожди
- Ограничена възможност за креативност
Резултат
- Възможност за рехидратиране, размножаване и повторно използване на дрождите
- Изцяло персонализируемо решение
Проблем
- Профил на непостоянна или бавна ферментация
Резултат
- До 40% по-бърза ферментация
- Подобрена хомогенизация по време на ферментацията
- Оптимизиран добив на алкохолен екстракт
- Гъвкавост – подвижен агрегат, който може да се премества между резервоарите
Проблеми
- Дълго време на утаяване
- Голяма загуба на бира
- Висока мътност
- Нисък добив
- Необходимост от увеличаване на производствения капацитет
Резултат
- Повишен производствен капацитет благодарение на скоростта на избистряне без необходимост от разширяване на капацитета за ферментация
- Извличане на бира до 15% в сравнение с източване
- Възможност за избистряне на бирата, когато профилът е правилен
- Удължен срок на съхранение, без помътняване (особено важно за износа)
- Бързото изпразване на сепараторите означава и по-голяма ротация на резервоарите, което осигурява повече капацитет без допълнителни инвестиции
- Средно 3% увеличение на добива между съда за ферментация и резервоара за светло пиво в зависимост от работните процедури
- До 8% подобрение на добива при ниско до средно флокулиращи щамове дрожди
Сухо охмеляване
Сухо охмеляване е процесът на добавяне на хмел след ферментацията за повече аромат на бирата. По традиция сухото охмеляване се извършва при бири от рода на пейл ейл и IPA, но се използва и при варенето на други видове на бира.
Проблем
- Бавен процес и загуба на бира
Решения
- Оборудване за сухо охмеляване на Alfa Laval:
Резултат
- Максимално оползотворяване на хмела
- Ускорен процес на сухо охмеляване
- Хомогенизиране на бирените потоци за подобряване на отстраняването на хмела надолу по веригата чрез центрофугиране