Филтрация и третиране на бира – проблеми и решения
Филтрация на бира
Обичайният филтрационен процес за премахване на почти всички дрожди и други нежелани вещества, които могат да развалят бирата, е филтрацията с диатомит или с кръстосан поток.
Проблем
- Окисление по време на филтрация на бирата
Решения
- Aldox Mini на Alfa Laval за производство на деаерирана вода
- Центробежни сепаратори серия BREW на Alfa Laval за увеличаване на циклите на филтрация
Резултат
- Деаерираната вода предотвратява поглъщането на кислород по време на филтрация, за да се запази качеството на бирата
- Сепараторите помагат за намаляване на честотата на CIP и използването на консумативи
Газово смесване, регулиране на алкохола, добавки
Въглеродният диоксид е естествен за пивоварния процес и е важно да се гарантира, че концентрацията му е на оптимално ниво за постигане на идеална плътност и вкус на бирата.
Проблеми
- Ниска концентрация на СО2 във ферментатора
- Необходимост от различни концентрации на CO2 в крайните продукти
- Бавно и неточно оборудване
Решение
Резултат
- Прецизно вградено впръскване на CO2
- Изравняване на концентрацията на CO2 при поискване
- Индивидуалните настройки за рецептите могат да се запаметяват Впръскване на
- N2 при поискване (за гъста кремообразна бира)
- Регулиране на съдържанието на алкохол/градуси Плато с деаерирана вода
Смесване в резервоари за светло пиво
Смесването в резервоари за светло пиво (BBT) е необходимо за дозиране и хомогенизиране на партиди или когато искате да създадете продукти, като например шанди или радлер.
Проблем
- Повторна ферментация в бутилка (при дозиране на дрожди и захар преди кондициониране на бутилката)
Решение
Резултат
- Бързо смесване за активна хомогенизация в резервоара
- Подвижен агрегат (може да се премества между резервоарите)
Пивоварно оборудване за отстраняване на алкохол
Изчислено е, че до 2020 г. 20% от цялата продавана бира ще попада в категорията „здравословна“, т.е. с отстранено алкохолно съдържание, и това е ниша, която трябва да бъде взета предвид от всички пивовари, когато предлагат нови продукти на потребителите.
Проблем
- Необходимост от насочване към пазара на продукти с ниско алкохолно съдържание
Резултат
- Намаляване на вредното топлинно въздействие
- Минимална загуба на вкуса
- Получаване на вода с обратна осмоза (RO)
- Опростен процес на допълнително вграждане
Резултат
- Ефективно и щадящо отстраняване на алкохола за един цикъл на преминаване за производство на бира със силен вкус
- Лесно добавяне на капацитет за варене на безалкохолна бира без необходимост от големи капиталови инвестиции
Пастьоризация на занаятчийска бира
Пастьоризацията (т.е. обработка с висока температура) е класическият метод за унищожаване на микроорганизмите на последния етап преди опаковането на бирата.
Проблеми
- Микробиологична нестабилност
- Поглъщане на кислород по време на прехвърлянето/обработката
Решение
Резултат
- Унищожава всички микроорганизми
- Регулира и пастьоризира променливи дебити
- Без разпадане на CO2 по време на високотемпературния етап
- Хигиеничен и компактен
- Индивидуалните рецепти могат да се запаметяват
Стерилна филтрация
Много пивоварни вече избират стерилна филтрация като алтернатива на пастьоризацията, тъй като тя прави възможно отстраняването на нежеланите микроорганизми, преди бирата да се напълни в бутилки или бурета.
Проблеми
- Микроорганизмите могат да повлияят върху качеството и вкуса на бирата
- Топлинната обработка може да причини разграждане
Резултат
- 100% задържане на бактериите без топлинно разграждане
- Няма въздействия върху вкуса на продукта
- Ниско ниво на поглъщане на кислород при стартиране и почти нулеви загуби на продукт